Конференция за правото на избор на хората с интелектуални затруднения организират в Ловеч
Конференция за правото на избор на хората с интелектуални затруднения организират в Ловеч / dariknews.archive

Областна конференция на тема „Правото на избор - път към личното достойнство на хората с интелектуални затруднения" организират областната администрация и сдружение „Закрила" - Ловеч, на 19 декември (понеделник) от 10.30 ч. в зала 109 на дом „Преслав". Форумът е под егидата на Ирина Митева - областен управител на Ловеч, и в партньорство с Български център за нестопанско право (БЦНП) и Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ).

Сдружение „Закрила" - Ловеч, е неправителствена родителска организация, част от мрежата на БАЛИЗ, която от 20 години работи за създаване и прилагане на местни и национални политики за подобряване качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства и зачитане на техните основни човешки права. Ратифицирането от България през 2012 г. на един от най-важните документи в международен план - Конвенцията за правата на хората с увреждания, приета от Организацията на обединените нации, ни даде нови надежди за това, че заедно можем да създадем свят, в който нашите деца ще могат да бъдат истински пълноправни граждани и ще имат възможност свободно да правят своя избор като всички останали хора, посочват от организацията.

От там допълват, че конференцията е продължение на общи партньорски усилия за съобразяване на националното ни законодателство в областта на запрещението със стандартните правила за равнопоставеност и равни шансове на хората с увреждания, заложени в Конвенцията на ООН. Новият проект на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа вече е приет от Министерски съвет и е внесен в Народното събрание.

По време на конференцията от БЦНП ще представят новия законопроект, а от сдружение „Закрила" - добри практики при прилагането на модела за подкрепено взимане на решение при хора с интелектуални затруднения като една от мерките за защита в закона, апробиран в Ловеч в рамките на проект „Имаш право да решаваш!", изпълняван от БАЛИЗ. В конференцията ще вземат участие младежи с интелектуални затруднения, при които този модел се прилага от три години. Те ще споделят своите мечти и предпочитания за своя живот.

По време на конференцията ще бъдат организирани интерактивни забавления за хората с интелектуални затруднения със съдействието на социални работници от Дневен център за деца и възрастни с увреждания - Ловеч.