Комиксите не са само история с цветни картинки
Комиксите не са само история с цветни картинки / Дарик Плевен
Комиксите не са само история с цветни картинки
38352
Комиксите не са само история с цветни картинки
  • Комиксите не са само история с цветни картинки

Комиксите не са от традиционните начини за забавление на бългрските деца, но през последните години като че ли придобиха популярност и у нас. Привнесени от други европейски страни, илюстрираните истории на супергерои започнаха да завладяват въображението и на малките си български читатели.

Родителите обаче, често се страхуват от комиксите. Смятат, че те развалят вкуса на децата им към хубавите книги, пълнят им главите с нездрави мисли, задържат ги вкъщи, пречат на домашните им занимания. За децата комиксите са нещо сериозно - супергерои, правещи велики дела и истории, в които добрите побеждават лошите. На всяка възраст децата мечтаят за дръзки приключения и ожесточени битки и според специалисти именно това е причината да се интересуват от комиксите, където се случват неща, коренно различни от тези в ежедневието им.

Плевенски деца също имаха възможност да се запознаят с комикси, при това немски и швейцарски. В Регионалната библиотека "Христо Смирненски" те разгледаха колекция от 127 тома книги на немски и швейцарски издателски къщи, отразяваща разнообразни комикси и тяхното развитие в двете страни. Изложбата, наречена "Комикс - сцената в Германия и Швейцария" беше организирана от Гьоте Институт България и Швейцарско посолство у нас, с подкрепата на швейцарската културна фондация Про Хелвеция.

В Германия комиксите са използвани предимно за възпитание на младежите и тази традиция продължава над два века, разказа Вяра Кънчева, консултант към Гьоте Институт. Графичните новели са използвани дори за преодоляване на травмата от Втората световна война. Чрез тях младите се възпитават в толерантност и общуване между различните култури, посочи още тя.

В някои от комиксите авторите разказват своята биография, измислят си как би протекъл живота им или пък ги посвещават на първите си любовни трепети. В момента един от най-популярните комикси е японската «Манга». Той се чете от дясно на ляво, характеризира се с много серии и красив рисунък, с изразителни черти на фигурите. Още за рисуваните истории, които грабват вниманието на децата, чуйте в прикачения файл.