Каракачанов: Политиците не трябва да чакат, народът да ги гони с тояги и камъни
Каракачанов: Политиците не трябва да чакат, народът да ги гони с тояги и камъни / dariknews

На пресконференция в Плевен, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че ДПС трябва да бъде извадена от властта "и да постои малко на политическа диета, защото всъщност тя вече 25 години преяжда с власт". Той уточни, че това е теза, която ВМРО отдавна развива.

"В програмата на Коалиция България без цензура-ВМРО-ЗНС и "Гергьовден", не малка част от заложените идеи са по теми и въпроси, които ВМРО от години представя на вниманието на българските граждани". С това той аргументира липсата на опасност от обезличаване на партията като част от коалицията.

Коментирайки резултатите от евроизборите от 25 май 2014 г., лидерът на ВМРО-Плевен д-р Калин Поповски поясни, че още в предварителните разговори с партията на Бареков в ранната пролет е станало ясно, че съществува определена ромска общност, която симпатизира на ББЦ.
"Тези хора не са от тези, които се купуват за 50 лева, а хора, които разчитат на някакви позиции занапред, понеже са с фирми, с някакъв локален бизнес и аз смятам, че тези гласове им донесе коалиционният ни партньор", каза Поповски.

Каракачанов посочи, че в село Мечка от 239 гласували, 29 са за коалиция България без цензура с 4 преференции за Джамбазки и една за Бареков. В Буковлък от 1667 гласували, 400 са за ББЦ като преференциите там са 4 за Джамбазки, два за Каракачанов и 5 за Николай Бареков.

Калин Поповски коментира възможността за грешки при гласуването като посочи, че номерът на бюлетината на ДПС/29/ беше с един номер под тази на ББЦ - 28, което може да е довело до някои грешки.
Българите, гласували в Македония са 1200 като от тях 92% са гласували за Коалиция България без цензура, като преференциалното гласуване е близо 100% за Джамбазки.

Каракачанов изрази ммнение, че преференциалният вот трябва да остане. Той подчерта, че чрез него за пръв път се дава реална възможност нещо да се пренареди и това, че е имало грешки е най-вече, защото това се прави за пръв път и хората нямат опит и посочи, че подобно е било положението, когато за пръв път бяха сменени цветните бюлетини с интегрална бюлетина.
Красимир Каракачанов изрази надежда, че ДПС и БСП няма да премахнат възможността за следващите избори, които според него ще са през декември тази година, гражданите да подреждат листата с кандидатите.

Той обясни, че неговата прогноза за извънредни парламентарни избори съвпада в тази на Лютви Местан и най-вероятно те ще се проведат в първата седмица на месец декември 2014 г.

Другото важно нещо според Каракачанов е, политическите сили и Парламента да определят заедно състава на Служебния кабинет, защото при подаване на оставка от правителството, президентът ще трябва да назначи Служебен кабинет.
"Обществото няма доверие на президента, че ще назначи изцяло безпристрастен кабинет, защото през последните години, той показа, че не е безпристрастен и неутрален и затова трябва да се назначи правителство, което да е плод на общ консенсус".

Според Каракачанов, най-цивилизованият начин за смяна на правителството е, то само да си подаде оставката. "Другият начин сме го виждали 1996-7 година, от което пострадаха българските граждани. Българските политици не трябва да чакат, народът да ги гони с колове и камъни, а трябва да усещат, че когато не са желани и не си вършат работата, трябва да си подават оставката".