Изтъкнати учени пристигат за Русия-България.Връзки във времето
Изтъкнати учени пристигат за Русия-България.Връзки във времето / archive.dariknews

По повод 136 години от Освобождението на България и Руско-турската война 1877-1878 г. Община Плевен и Дирекция „Военноисторически музеи" - Плевен организират Международна научна конференция на тема: „Русия - България. Връзки във времето".

Съорганизатори са Съюз на учените в България, Българо-руски обществен форум, Асоциация „Витязи" - Русия, Фонд за поддържане на публичната дипломация „А. М. Горчаков" - Русия, Федерална агенция на Русия „Россотрудничество", „Съюз на приятелите на България"- Москва - Русия.

Конференцията е под патронажа на кмета на Община Плевен и ще се проведе на 10 септември 2013 г. от 10:00 часа в панорамна зала на Панорама "Плевенска епопея 1877" г."  В работата на конференцията ще вземат участие изтъкнати учени от България и Русия, като акад. Георги Марков, проф. дин Андрей Пантев, проф. дин Радослав Мишев, проф. дин Христо Глушков, Самохвалов И.Л., Латинин В.А. и други.

Ще бъдат засегнати важни аспекти от дипломатическите и геополитически проекции на Руско-турската война 1877/78 г., съвременния поглед на резултатите от войната, а така също и поуките от историята в отношенията България - Русия. Ще се обърне внимание на славянско-православния цивилизационен проект и опита за нова геополитика.

Място в срещата ще намерят и връзките на детско-юношеските и младежки организации на Русия и България и връзките в областта на културата и в частност в литературата.