И.Йотова: Шефът на АЕЦКозлодуй призна, че няма да има VII-ми блок
И.Йотова: Шефът на АЕЦКозлодуй призна, че няма да има VII-ми блок / dariknews.bg

„С изявлението си пред БНР, директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов всъщност призна, че няма да има Седми блок", съобщи Илияна Йотова в Плевен. „След цялата атака срещу Белене, той каза, че тепърва предстоят проучвателни дейности по отношение на това, дали ще го има 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй", както и дали ще го има разрешението на европейските институции", каза тя и поясни, че покрай всички аргументи за строежа на Белене, убягва един много съществен:

„В по-лямата си част, Европа е изключително зле настроена срещу атомната енергетика". Като пример, евродепутатът посочи скандинавските страни и Австрия, където в Конституцията има вписан текст срещу ядрената енергетика.

Илияна Йотова припомни, че получаването на разрешението за възобновяването на проекта „Белене" е станало изключително трудно. „Така или иначе, този проект тръгна, но недейте да си мислите, че сега, когато цялата политика на Европейския съюз е обърната към Зелената енергетика, ние ще получим разрешение за още една ядрена мощност, каквато е Седми блок и няма нищо общо с Белене".

„Всички тези залъгалки и опити за противопоставяне на гражданите на Козлодуй с тези от същия регион са един зле скроен популизъм, който не почива на никакви реални факти и директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов призна, че нещата не само не са в стартова позиция, а са много крачки назад", каза Илияна Йотова и заключи: „Вероятно ще продължат да се обясняват по този въпрос до 27 януари 2013 г., но мисля, че все по-малко хора вярват в това, което се говори от официалните власти в страната".

В неделя, директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов каза в предаване по БНР, че преди МС да вземе решение за строеж на 7-ми блок, трябва да минат три ключови събития - да се направи предпроектно проучване; геоложко проучване и избор на площадка, да се направи оценка въздействието на околната среда. Той каза още, че трите договора вече са сключени.