I-ва степен на готовност в Никопол заради очакван пик на нивото на Дунав
I-ва степен на готовност в Никопол заради очакван пик на нивото на Дунав / archiv.DarikNews

От пресцентъра на община Никопол съобщиха, че предвид високите води на река Дунав, представляващи заплаха за жителите на Никопол, в града е задействан Общинският план за защита при бедствия, в частта за действие при възникнала опасност от наводнение, като е въведена I- ва степен на готовност „Повишено внимание".

Нивото на реката, измерено в 8:00 часа на 8 април 2013 г. е 696 см., което бележи спад в сравнение с предходния ден със 6 см. Според ръководството на Общината обаче, тази статистика не е повод за спокойствие и за това е въведена тази мярка.

В съответствие с разписаните в плана действия и писмото на Областния управител на област Плевен от 5 април 2013 г. , в застрашените участъци по протежението на реката - от км. 600 до км. 595, е организирано наблюдение и трикратно за деня измерване на покачванията на нивото. Разпоредено е да се проверява и покачването на подпочвените води в избените и сутеренни помещения на жилищните и обществени сгради в близост до брега. Към момента подпочвени води има в мазетата на административната сграда на Общинска администрация Никопол и РПК "Наркооп„.

Съгласно информация на EFAS/Европейска система за предизвестяване на наводнения/, високи водни количества с повторяемост веднъж на 5 години се очакват за дните от 8 до 12 април 2013 г., като за средното течение на река Дунав, където попада и нашата област, пиковите нива се очакват около 12 април.

Предвид създалата се ситуация, на 9-ти април 2013 год. от 13:30 часа ще заседава Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, в който участват всички ръководители на институции в града. Осигурени са 10 000 броя чували. Направена е заявка до Областен управител на област Плевен за 320 бр. талпи и 100 кубика пясък .

Ръководството на общината предоставя на населението актуална информация за състоянието към момента и без да се създава излишна паника, жителите от крайбрежния квартал, както и учрежденията, разположени в тази част на града се подготвят за реагиране при евентуална кризисна ситуация.