Хора от БСП преминават в АБВ - не им казват имената от съображения за сигурност
Хора от БСП преминават в АБВ - не им казват имената от съображения за сигурност / dariknews

На среща с журналисти в пресклуба на БТА-Плевен, областният координатор на АБВ-Плевен Цветан Антов изрази съболезнования от името на АБВ към пострадалите от бедствените поройни дъждове в страната и обяви, че в първите дни на идната седмица ще организира набиране на средства и вещи за подпомагане на пострадалите във Варна, които чрез БЧК ще бъдат доставени в морската столица.

Цветан Антов сподели пред медиите в Плевен, че вече 12 човека - членове на БСП, които са били на ръководни постове в партията, са преминали към АБВ. „Умишлено не искам да им споменавам имената, защото сред тях има лекари, учители и не искам те да пострадат, защото отново и то с голяма сила се упражнява натиск от управляващите в момента", каза Антов. Той посочи пример с Ергин Дервишев, който преди дни е подал заявление, че напуска БСП и преминава в редиците на АБВ. „Дойде до офиса да си пусне декларация за членство, след което общинският председател на БСП-Плевен Цветко Цветков го е заплашил  по телефона, че ще бъде уволнен от работа", каза Цветан Антов и добави, че Ергин Дервишев е работник в „Жилфонд".

Антов каза, че точно за това не желае да обяви за сега имената на 12-те човека, пожелали да преминат в АБВ и обеща, „като му дойде времето" да запознае медиите с тях на специална пресконференция.
Той припомни известните вече случаи с хора, уволнени от постовете им в страната, заради преминаването им в редиците на АБВ и поясни, че има уверението на Енгин Дервишев, че не се страхува да му бъде обявено името.

Цветан Антов коментира и страха у хората в малките населени места, да не си загубят работата при и без това високата безработица. „Те казват: Ние сме с вас, но ни е страх, понеже поне някой от семейството работи или в училище, или в болница или в РУП", коментира Цветан Антов и допълни, че макар и бидейки от скоро в политиката, не е забелязвал подобно поведение „нито при Костов, нито при Борисов, което не е нормално за една демокрация".

„Трябва да е ясно, че брутализмът надхвърля най-мрачните моменти в историята на България и АБВ ще създаде група за правна помощ и консултации на хората, които в една или друга стрепен са репресирани", каза Румен Петков и добави, че в АБВ има много солидни юристи, както в актива в столицата, така и по места.
„Ще създадем такава група за правна помощ, защото у мен остава впечатлението, че определени административни ръководители започват да използват Агенцията за национална сигурност". В тази връзка Петков посочи пример с община Гулянци, където ДАНС е разследвала как и защо, при това общинска фирма, добива чакъл, използван за нуждите на общината.

Румен Петков каза също, че ръководителят на ДАНС в Плевен би трябвало да си дава сметка, че ще носи отговорност за това. „Това е брутализъм в използването на службите за сигурност", коментира той.