Дублиране на дейности и нарушения в документацията установиха проверки на РЗОК
Дублиране на дейности и нарушения в документацията установиха проверки на РЗОК / dariknews.archive

За първите шест месеца на 2014 г. РЗОК-Плевен е заплатила за извършване на медицинска дейност и за отпускане на лекарства за домашно лечение по общо 618 договора на територията на Плевенска област. Договорите с общопрактикуващи лекари са 201, с лекари-специалисти те са 110, 150 са с дентални лекари, 23 - с болници и 134 - с аптеки.

След извършен предварителен контрол на отчетната документация на изпълнителите на медицинска помощ и аптеки през първото шестмесечие на 2014 г. са отпаднали от заплащане средства в размер на 265 576 лв., което е с 85 179 лв. повече, спрямо първото полугодие на 2013 г.

Най-честите причини за отпадане от заплащане на средства, след предварителен контрол, са:
- отчитане на дейност на задължително здравноосигурени лица (ЗОЛ), които са с прекъснати здравоосигурителни права, отчитане на дублирани дейности, нарушения в работата с първични медицински документи и др.

За първото полугодие на 2014 г. контролните органи на РЗОК-Плевен са извършили 714 проверки на договорните си партньори - изпълнители на ПИМП и СИМП по условията и реда за предписване на лекарствени продукти (гл.ХI на НРД 2014 за медицинските дейности), като броят на проверките е по-голям в сравнение със същия период на 2013 г.

Ръстът на проверките в болниците през 2014 г. в сравнение с 2013 г. е около 109%. Причината е в извършването на своевременен контрол на отчетената надлимитна дейност от страна на лечебните заведения и ритмичното й заплащане.

От извършените общо 714 проверки на ИМП, ИДП и аптеки през 2014 г., с констатирани нарушения са завършили 470, което показва ефективност на контролната дейност в размер на приблизително 66 %. За сравнение, през същия период на 2013 г. ефективността е била също 66 %.

Проверките, установили неоснователно получени суми за този период на 2014 г. са 282, което показва приблизително 40 % ефективност на контролната дейност.
Към момента РЗОК-Плевен е заплатила на болниците 100% от извършената от тях дейност до месец май включително. Изплатена е и отчетената в рамките на прогнозния бюджет основна дейност на лечебните заведения за месеците до юли включително.

За периода 1 януари -30 юни 2014 г.,  броят на констатираните нарушения е по-голям със 141 в сравнение със същия период на 2013 г.

Най-честите нарушения, установени от РЗОК-Плевен при финансовите проверки през 2014 г. за изпълнители на медицинска, дентална помощ и аптеки са:
- Нарушение в установения ред за работа с документи по клинична пътека и епикриза;
- Нарушения в установения ред за работа с първични медицински и финансови документи;
- Нарушение на договорените по вид и обем дентални дейности;
- Нарушения на изискванията за предоставяне на информация по чл.64а от ЗЗО;
- Изпълнени рецептурни бланки в нарушение на клауза от индивидуалния договор на аптека и др.

Най-чести нарушения, установени при медицинските проверки:
- Неспазени индикации за хоспитализация, неспазване на диагностично-лечебния алгоритъм по клинични пътеки, неспазени критерии за дехоспитализация и непрекъснатост на лечебния процес и комплексно лечение и др.;
- Неоснователно насочване на ЗОЛ за хоспитализация;
- Нарушение на условията и реда за предписвания на лекарствени средства, медицински изделия и диетични храни, заплащани от НЗОК;
- Нарушение на договорените по вид и обем медицински дейности и изследвания във връзка с диспансерно наблюдение на ЗОЛ;
- Нарушения при изпълнение на програми в първичната и специализираната помощ;
- Назначаване на медико-диагностични дейности на лица извън пациентската листа на общопрактикуващия лекар и др.

През първото полугодие на 2014 г. в РЗОК-Плевен са постъпили общо 31 жалби от пациенти. Извършени са проверки по 26 от тях (14 медицински и 12 финансови), като е установено, че едва една трета са основателни. На нарушителите са наложени съответните санкции, а жалбоподателите са получили отговор в регламентирания срок.