Автентични оръжия и униформи показват за Съединението
Автентични оръжия и униформи показват за Съединението / archiv.DarikNews

На 6 септември на площад „ Възраждане" в близост до Водната каскада от 9:00 до 17:00 часа ще бъде разположена шатра, в която ще бъдат изложени автентични оръжия и униформи от частни колекции.
За децата са предвидени шаблони за оцветяване с моменти от исторически възстановки.

Безспорен акцент в събитията по отбелязването на Съединението е мащабната възстановка на един от ключовите моменти в Руско-турската война 1877-78 г. - Освобождението на Плевен, която ще се състои на 7 септември при основно реконструирания исторически мост край село Ясен.
Възстановката ще бъде в две части - В 10:00 часа при Моста на победата край село Ясен и в 15:00 часа в двора на къща музей „Цар Освободител Александър II" в центъра на град Плевен, където зрителите ще наблюдават връщането в знак на уважение на сабята на Осман паша от Руския цар.

В деня на възстановката, Община Плевен ще осигури безплатен транспорт за зрителите. Пет автобуса ще направят два курса - в 9:00 и 9:30 часа същия ден от Автогара - Плевен, до моста при село Ясен. Те ще бъдат на разположение и за обратни курсове до Дома на книгата за втората част на спектакъла.