Акцентите в регионалните издания на 23 май
Акцентите в регионалните издания на 23 май / netinfo
Петима учители от Плевенска област са отличени с награди от Министерството на образованието и науката по случай 24 май – празникът на славянската писменост. Това е водещото заглавие във вестник “Посредник” днес. Те са предложени за награждаване от началника на Регионалния инспекторат по образованието Анни Петкова. Удостоените с призове учители са от Центъра за ученическо, научно и техническо творчество, детските градини “Гергана”и “Иглика” в Плевен, “Знаме на мира” Белене, и от СОУ “П. К. Яворов”.

От първа страница научаваме още, че ще събарят една от емблемите на Плевен- Младежкия дом. Няколко години тази сграда се руши, без никой да вземе мерки. По-старото поколение я помни като място където са се събирали рокгрупи. Сега обаче сградата не се ползва за нищо.

Мнозинството от Общинския съвет отряза искането за проверка на общинските фирми, четем още в “Посредник”. Кметът заподозря съветници, че работят в полза на конкуренти на “Инжстрой”. За скандала на вчерашната сесия на Общинския съвет четете на страница трета.

Започва асфалтирането на ремонтирани участъци по „Гренадерска”, пък е заглавие от вестник “Посоки”. Според управителя на фирма Инжстрой, която работи по отсечката, инж. Маргарита Вачкова улицата е заложена в плана на града за основен ремонт, но за това се чакат пари от еврофондове. Понеже не се знае кога ще стане това, а улицата не може повече да издържи при голямото натоварване, тя се ремонтира частично.

За природните капризи от вчера също пише във вестника. В Плевен падналият дъжд за по-малко от час е бил 12 л на квадратен метър, а ледените зърна са били с диаметър 15 мм. В Кнежа и Белене дъждът е бил само по 2 литра на квадратен метър, но в Новачене се е излял направо порой – 30 литра.

„Психоексперти подхващат малкия убиец от Писарово”, е водещото заглавие в новия брой на "BG Север". Потресаващи подробности от деянието на 13-годишния престъпник, който хладнокръвно и в подробности разказва как е убил братовчедка си и за трагедията на семейството, четете от страницата за конфликти.

Талантливите деца на Северна България е темата на екипната разработка на "BG Север" тази седмица. В навечерието на празника на българската просвета и култура: „браво” на младите хора, които са бъдещето на страната.

Дейността на общинските фирми тъне в тишина и мъгла, е друга екипна разработка на "BG Север". Кой ще проверява подопечните на кмета фирми и кой ще им иска отговорност за огромната загуба, на която работят, четете днес.

„Бетовен с дъх на кебапче” гласи заглавие от страницата за култура. Пак там ще разберете и какво се е учило, а какво пише сега в учебниците на децата за светите братя Кирил и Методий.