Акценти в регионалните издания на 4 юли
Акценти в регионалните издания на 4 юли / netinfo
Осъдиха бивш шеф на Държавния резерв в Плевен, заглавие от днешния брой на всекидневника “Посоки”. Томислав Т. сам се призна за виновен за изчезването на 8хил. тона хлебна пшеница от складовете в Обнова. Като взе под внимание факта, че обвиняемият е с чисто съдебно досие и сам признава вината си, съдът реши – осъжда Томислав Т. на 2 години и 10 месеца лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок.

Колеги, не продавайте ечемика си за по-малко от 300 лв. за тон и пшеницата за 350. С такъв призив към всички кооперации в страната излязоха на свое заседание членове на управителния съвет на Съюза на земеделските кооперации в Плевенско. На срещата, която се проведе в Коиловци, бе поканен и областният управител Цветко Цветков, когото земеделците атакуваха с предложението да използва власт и връзки и да уреди продажбата на наше жито в Румъния.

Списъците с оценки от изпитите за кандидатстване след 7-и клас бяха изнесени вчера в сградата на Регионалния инспекторат по образование и в Дома на учителя в Плевен, пише още “Посоки”. Ученици и родители успяха да се запознаят с резултатите и по двата предмета. Има 32 двойки по математика, а по български и литература няма слаби оценки.

Изпитните оценки след 7-ми клас са темата от първа страница и за “Посредник“. От днес се подават документите за първо класиране. За предстоящата учебна година се предвижда да бъдат сформирани 38 паралелки в училищата на територията на област Плевен, които имат прием след 7 клас.

Вместо поздрав за 5 юли, "Посредник" публикува откъси из Етичния кодекс на служителите от МВР с полицейски правомощия – какво трябва да прави и да не прави полицейският служител.

Вчерашните взривове край София са провокирали колегите, освен да проследят хронологията на събитията, да се запитат и колко далече, освен от прозорците в случай на подобна авария, стоят българите. “Да, българите стоят все по-далеч. Но не от прозорците. От властта, от държавата. Мнозина даже твърде далеч, чак в чужбина”.

За нови конфликти около ТЕЛК информира още “Посредник”. Все още има неясноти в процедурата по явяване на комисия. Материалът е на стр. 5 в изданието.

Там ще откриете и носталгично, но и оптимистично за плевенските кина. Каква е настоящата участ на всяко едно от кината припомня материалът. Само ще спомена имената на кината, някои от които са вече забравени или не се знаят от младите –“Освобождение”, “Москва”, “Смирненски”, Благоев”. Оказва се, че на вратата на единственото работещо като такова от години кино “Галактика”, виси бележка с надпис, че е в ремонт.

„Протестът на джипитата – алчност или загриженост за пациентите” е водещото заглавие в новия брой на "BG Север". Защо намалението на потребителската такса за пенсионерите от 1 юли предизвика масово недоволство сред общопрактикуващите лекари, какво мислят самите пациенти и къде се крие всъщност зрънцето на раздора, четете на страница 3.

„България се топи усилено, семейството се разпада” е темата на екипната разработка на седмичника. Мрачна статистика за все по-намаляващото и застаряващото българско население, както и прогнози за демографската картина в страната ни след 50 години, можете да научите от страница 5 в седмичника.

„Прекалено благородните хора трудно оцеляват”, заявява в голямото интервю младата актриса Елен Колева, която беше в Плевен на „Лектория на българското кино” за представянето на получилия пет награди, сред които и нейната за най-добра актриса, филм „Шивачки”. От нея ще разберете как оцеляват младите провинциални момичета във враждебната среда на големия столичен град, какви компромиси правят със себе си и колко съдбоносни решения трябва да вземат.

„В капана на дясното единство” е озаглавен водещия материал на политическата страница на "BG Север", в който социологът д-р Антоний Гълъбов прави анализ на създалата се ситуация след скандала, провокиран от Яне Янев.

На шарената страница на седмичника пък ще разберете рецептата за дълголетие на столетника от Велико Търново дядо Павел и без угризение ще изпиете една гроздова на вечеря.