50 000 си поделят селата от Деветашкото плато за проекти
50 000 си поделят селата от Деветашкото плато за проекти / dariknews.bg

Обществени форуми за развитие на селата и региона правят пет населени места от Деветашкото плато в община Ловеч, информират от пресцентъра на администрацията в люляковия град. Това са Брестово, Къкрина, Тепава, Деветаки и Чавдарци.

Форумите се организират от кметските наместници на селата съвместно със сдружение „Деветашко плато" и са в рамките на проект „Живи общности - жизнени села". Целта е да се обсъдят важни за хората в селата малки проекти и да се изберат най-добрите от тях за реализация.

В проекта се включват като цяло десетте села от Деветашкото плато - освен ловешките още севлиевските Агатово и Крамолин и летнишките Горско Сливово, Крушуна и Кърпачево.

За малките инфраструктурни проекти в десетте села е предвиден общ проектен фонд от 50 хил. лв. от фондация „Америка за България". Разчита се и на 10 хил. лв. съфинансиране от общините Ловеч, Севлиево и Летница.

В ловешките села обществените форуми ще се проведат на 13 декември в Тепава (10 ч.) и Брестово (14 ч.), на 14 декември в Чавдарци (15 ч.) и на 19 декември в Деветаки (10 ч.) и Къкрина (14 ч.). Поканени са жителите на селата, представители на общинската администрация и на общинския съвет.

Проектът „Живи общности - жизнени села" цели оживяване на местните общности в десетте села в Деветашкото плато и обединяване на усилията им заедно с общините да направят населените си места приветливи, жизнени и привлекателни. Общият му прогнозен бюджет е 160 хил. лв., сдружение „Деветашко плато" защити финансиране на стойност 148 хил. лв. от фондация „Америка за България". Продължителността на проекта е 18 месеца.