123
123 / dariknews.archive
На пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен Управителният съвет на Сдружение "Героите на Дойран" представи състоянието на работата по изграждането на Паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия в град Плевен.

ОбС се разпореди с дарените от Министерство на отбраната - гилзи за паметник на Девета пехотна дивизия

В срещата с медиите участваха Атанас Данаилов, Иван Нинов, Иван Иванов и Татяна Божинова - зам.-областен управител на Плевен. 78 000 левс с ДДС е общата сума, необходима за завършване на изработката и монтиране на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия на площад „Свобода“ в град Плевен. Фигурата на ген. Владимир Вазов е вече готова, а в момента се изработват три от общо 4-те войнишки фигури на пехотинец в атака, знаменосец, войник с противогаз и тръбач.

123
dariknews.archive

Представиха проекта за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия пред Общинския съвет

Автор на паметника, който ще бъде монтиран в центъра на Плевен е архитектът Борис Борисов от Велико Търново, който след някои забележкки от историци е представил нов проект, който е близък до първоначалния макет. Борисов е автор на редица паметници в България в градовете Троян, София, Горна Оряховица, Карлово и Варна. Той е автор и на всички восъчни фигури в България.

От Управителния съвет на Сдружение "Героите на Дойран" обясниха, че необходимите гилзи за фигурите са вече получени. Иван Нинов отбеляза бързата реакция на ОбС-Плевен, кмета Георг Спартански и служителите в общината, ангажирани с организацията.
Около 15 тона е общото тегло на гилзите, получени от Военното министерство. В случай че останат гилзи след изработката на паметника, остатъкът ще се използва за заплащане на труда и други разходи, уточниха от Сдружение "Героите на Дойран".

35 000 лева са нужни още обаче за довършването и монтирането на монумента. Освен тях ще са нужни и над 7000 лева за подготовка на площадката, както и за поставяне на осветление и видеонаблюдение на монумента. От сдружението призоваха плевенчани, общински съветници и депутати да дарят средства за събирането на необходимите средства.

123
dariknews.archive

Плевен изпраща искане за 16 т месингови гилзи за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия

За целта от 15-ти август ще се възобнови продажбата на специалния вестник, издаден в 10-хиляден тираж, от  който има 7000  непродадени. Цената на един брой е 2 лева.
Има предоставени и 20 бройки от книгата „Вечност“ от Николай Пушкаров, която е уникална с това, че е написана за живота на низшите чинове в Българската армия.

123
dariknews.archive

Зам.-областният управител Татяна Божинова благодари на всички, участвали до момента в проекта.
Тя също призова да се дарява, „защото сме плевенчани“. Даряваните средства трябва да бъдат превеждани по банковата сметка, открита специално за това:

„УниКредит Булбанк“ АД
Сдружение „Героите на Дойран“
IBAN:BG14UNCR70001523266575
BIC:UNCRBGSF