26 деца от ДМСГД-Плевен са осиновени в Съединените щати през 2013-та
26 деца от ДМСГД-Плевен са осиновени в Съединените щати през 2013-та / archive.dariknews

Сред гостите на коледното тържество, което се състоя този вторник - 17 декември в Дом за медико-социални грижи за деца в Плевен, бяха коледарчета от ЦДГ"Надежда", ЦДГ"3-ти март", както и балетно-театралната школа „Спирит" с режисьор-хореограф Ирина-Александра - Хаджиева.

26 деца от ДМСГДПлевен са осиновени в Съединените щати през 2013та
netinfo

С десет минутна програма се представиха и децата от дома, в която бяха включени стихотворения и песнички.

26 деца от ДМСГДПлевен са осиновени в Съединените щати през 2013та
netinfo

Директорът на ДМСГД-Плевен д-р Десислава Георгиева сподели, че в дома постъпват дарения, както от страната, така и от чужбина. Тя обясни, че три фондации работят с дома като осигуряват човешки ресурс и поемат заплатите на хора, които работят с децата по различни програми.

Фондация „Милосърдие" работи по програма „Внучето на баба", която в момента обхваща 20 жени - пенсионерки, ангажирани на 4-часов работен ден и помагат за отглеждането на децата. Д-р Георгиева уточни, че тази програма работи отдавна в дома, но след известни прекъсвания сега е с намален капацитет.
Другата фондация, която работи с децата в дома е „Тавита България", която по заявка на д-р Георгиева е увеличила броя на лекарите, които осигурява и така в дома вече работят трима рехабилитатори, един лекар-логопед и един физиотерапевт, който осигурява физиотерапевтичните програми на децата със специални нужди.
Третата фондация е „Едно сърце", благодарение на която в дома има три медицински сестри, които помагат за децата с увреждания и със специални нужди.
„Българите са много добри хора и с много големи сърца! Няма място, където да съм се обърнала и да не съм получила подкрепа", сподели д-р Георгиева и добави, че от Съединените Щати има фонд, събран за лечение на децата в дома.

26 деца от ДМСГДПлевен са осиновени в Съединените щати през 2013та
netinfo

В ДМСГД-Плевен се отглеждат деца от 0 до три години, които са здрави, от 3 до 7 години са деца с увреждания и със специални нужди. Те са различни - с неврологични, ендокринологични, с вродени малформации, но в дома има и деца на възраст от 7 до 17-годишна възраст. „Те се отглеждат тук, защото няма къде да отидат", каза директорът на ДМСГД-Плевен и уточни, че тези деца имат нужда от медицинска грижа, която не може да им се окаже на друго място.

Тя коментира, че в България има проект „Детство за всички", който е стартирал с цел, децата с увреждания да бъдат извеждани в Центровете за настаняване от семеен тип, но този проект в момента търпи големи изменения, вследствие на което се дават по-големи права на общините. По този повод до директора на Дом майка и дете е постъпило запитване от кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков за здравния статус на настанените деца и тяхната възраст. Д-р Георгиева обясни, че Община Плевен, заедно с регионалната дирекция „Социално подпомагане"- Плевен ще поемат нещата и ще се прецени, кои деца бъдат изведени.

Директорът на ДМСГД-Плевен отбеляза важността на това, какъв персонал ще бъде назначен в Центровете за настаняване от семеен тип. На този етап са предвидени педагог, психолог и детегледачка в много малък обем. Освен това, в началото на този проект, броят на децата които трябва да живеят в една къщичка от семеен тип е бил 7 - 8, а сега вече е 14. По този начин възниква риск от създаване на малки „домове", в които обаче да не може да се предложи изискваната за много от децата основна медицинска грижа, включваща при това и елемент на спешност, което подлага на риск здравето и живота на децата.

Д-р Георгиева обясни, че менюто на децата в ДМСГД-Плевен се прави от специално обучена старша сестра, която е ръководител на кухненския блок в дома. Освен това д-р Цветан Димитров - диетолог от РЗИ, одобрява менютата с цел рационалното хранене на децата. Така те получават едно точно изчислено калорийно меню.

С помощта на училище "П.Р.Славейков", в дома е създадено Училище за деца със специални нужди и в него учат 15 деца. Изградени са и пет ателиета за индивидуални занимания с децата като за целта идват двама специални учители. Въпреки, че през тази година екипът е намалял с 15 души, в момента в дома няма недостиг на персонал, каза д-р Георгиева.

В сградата на ДМСГД-Плевен са извършени частични ремонти като е подменена дограмата на някои от помещенията, благодарение на г-жа Джейн Ламберт от Англия - традиционна дарителка на дома. Това е направено само за помещенията, в които живеят и играят децата от дома. Освен това сградата вече е газифицирана и е оборудвана с видеокамери за наблюдение.

До момента за 2013 година от ДМСГД-Плевен са осиновени 26 деца - всичките в чужбина и то в САЩ. Интересно е да се отбележи, че на места се случва в едно и също семейство в Америка да попадат и по три деца. Осиновените деца са на възраст от 4 до 14 години.

Близо 90 са децата, които живеят в ДМСГД-Плевен. 80% от тях са с увреждания и се нуждаят от медицинска грижа. 90% от децата в дома са от малцинствен произход.

В края на септември 2013 г. е било делото на Върховния касационен съд във връзка с уволняването на бившата директорка след внезапна проверка, направена през април 2012 г. от тогавашния министър на здравеопазването. Предстои ВКС да излезе с окончателно решение.