Сълзлив газ усетен в Кърджали
Сълзлив газ усетен в Кърджали / netinfo

На 17-ти септември са получени 3 сигнала от граждани в Кърджали за усетени газове с неприятна миризма и парещ очите ефект в атмосферния въздух . Сигналите са от района кв. „Байкал”, бул. „Тракия” и пл. „Деспот Слав”.

След получаването на съобщението за оглед и измерване бяха изпратени 3 екипа от Отдел „Аварийно-спасителни дейности” („АСД”) на Дирекция „Гражданска защита”, 1 екип от РС”ПБЗН”-Кърджали и 1 екип от РПУ-Кърджали. Екипите от Отдел „АСД” бяха на обход с индикаторни тръбички за експресен анализ „Хигитест” и мултигазанализатор „Дрегер”. Облакът (вероятно от леснолетливи вещества) се е разсеял много бързо и направените полеви измервания (за серен диоксид, сероводород, амоняк и формалдехид) не показаха наличие на токсични вещества във въздуха над допустимите концентрации.
Допускането за обгазяване с хлор (лесноразпознаваема миризма) и сероводород (наподобяващо развалени яйца) е изключено предположение.
Информацията, че облакът е дошъл откъм яз. Невестино (извършена е проверка на място) не бе потвърден. Разстоянието по права отсечка до гр. Кърджали е около 1 км (достатъчно за разсейване на облака), а също така на място не са констатирани евентуални източници на такива газови емисии.
Към момента на постъпване на сигналите, по данни на колегите от РСПБЗН, не е постъпила информация за пожари (горски или локални) в близост до град Кърджали.
Възможно е причината да е била горене на автомобилни гуми с цел добиване на метална тел от тях (какъвто случай имаше преди години пак в същия район), каучукови материали( примерно тиоколов каучук), но това не е доказано.
Възможно е и да е било горене на текстилни материали (платове, изрезки) в дерето под бензиностанция „Бислав” в участъка над ГПЧЕ. Версията с горене на полимерни (каучукови или текстилни) материали е най-вероятна.
Информацията, че в река Буюк дере (Невестинска) в района на бившата Консервна фабрика е забелязан бял облак (от евентуално изхвърляне на пестицид с неизяснен състав), който се е „придвижвал нагоре по течението” изглежда невероятен, поради факта, че облакът (от леки газове) би се придвижил вертикално в атмосферата, а не нагоре срещу течението. Според нас не би могла да се изключи вероятността от изхвърляне на химикал в реката с последващо реагиране с водата и отделяне на газ, но при направения обстоен оглед не са констатирани улики за това.
В крайна сметка източникът на отделяне на тази странна миризма не бе точно установен, но от локализирания участък няма информация за пострадали граждани, които да са постъпили в лечебно заведение.

Днес бе направен внимателен обход на дерето от пазара до участъка над бившата Консервна фабрика, а също и проверка на помещенията, стопанисвани от фирми намиращи се на нейна територия с цел откриване на следи от горени материали и изясняване на случая.
При подобни случаи на обгазяване Гражданска защита препоръчва на хората да запазят самообладание и да предприемат следните действия съобразно мястото, където се намират:
- Ако са в къщи да затворят и уплътнят прозорците, вратите и отдушниците на поне една стая в жилището, където да се съберат всички пребиваващи, като при възможност да закрепят към тях мокри завеси и одеала;
- Да се постави намокрена кърпа пред носа и устата;
- Ако са на открито да напуснат незабавно замърсения район, като се движат перпендикулярно на посоката на вятъра;
- Ако се намират в превозно средство да затворят прозорците и да се изнесат възможно най-бързо от замърсения район;
- Помощта за пострадали да се осъществява чрез извеждане на чист въздух (без да се прави изкуствено дишане) и насочване към лекар-токсиколог в болнично заведение;
- При излизане от замърсения район гражданите трябва да си махнат (сменят) и проветрят дрехите, както и да измият тялото си. Препоръчително е промиване на очите и устата с 2% воден разтвор на сода бикарбонат;
- След преминаването на инцидента (обгазяването) при завръщане у дома или на работните места трябва да се проветрят помещенията и да се забършат мебелите (може и стените) и пода с влажна кърпа;
- Плодовете и зеленчуците (хранителните продукти) у дома трябва да се измият обилно с вода и по възможност да се отстрани повърхностният им слой;
- Да не се извеждат животни на паша в замърсения район.