Празникът „Ашуре” събра хиляди християни и мюсюлмани в Кърджали
Празникът „Ашуре” събра хиляди християни и мюсюлмани в Кърджали / netinfo

Празникът Ашуре днес събра хиляди на пазара на производителите в Кърджали, в близост до централната джамия, където сладкия десерт бе раздаден на близо 3000 души –християни и мюсюлмани.

Празникът се организира за десета поредна година, като основен организатор е община Кърджали. В него се включиха кметът инж. Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, народният представител Мустафа Ахмед, бившият главен мюфтия, сега съветник на главния мюфтия, Фикри Сали, отец Петър Гарена. Те се заеха с нелеката задача да разлеят от ашуре-то на гражданите, пожелали да вкусят от вкусния десерт.

От всички тях гражданите на Кърджали получиха поздравления за празника Ашуре като всички подчертаха в думите си единството и толерантността, които изповядват хората в Кърджали, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност.

Кърджали се явява един оазис на мирното съжителстване между различните етноси и религии, каза в словото си кметът инж. Хасан Азис. По думите му градът е сам по себе си послание не само за нашата страна, но и за всички наши съседи.

 

„Ашуре е знакът, който даваме за сплотеността на нацията и обществото ни като цяло, без да правим разлика между етнос и религия. Също така трябва ясно да си дадем сметка, че това спокойствие, което има в Кърджали не е даденост. Всеки ден ние трябва да се грижим за това спокойствие, да обгрижваме тази толерантност, добруване и разбирателство между всички етноси и религии, които има и в нашата страна, и в родния Кърджали”, каза още кметът инж. Хасан Азис.