Откриха паметник на Кадрие Лятифова
Откриха паметник на Кадрие Лятифова / netinfo
Кърджали има още един символ на духовността - паметникът на известната изпълнителка на румелийски народни песни – Кадрие Лятифова. Официалното откриване се състоя снощи . Присъставаха много кърджалийци ,нейни почитатели , хора , с които певицата е работила преди години в Естрадата, режисьорите проф. Крикор Азарян и проф . Румен Рачев , композиторът проф. Борис Карадимчев , Мирослава Кортенска – театровед ,актьори , музиканти , местни творци .Сред гости бяха областният управител Ангел Коджаманов и турският генерален консул в Пловдив Юмит Ялчън .
Кадрие Лятифова или Славеят на Родопите е оставила дълбока диря в културата и това е нейният голям принос за поколенията , сподели областният управител Ангел Коджаманов.
Паметникът , който откриваме днес е още един символ на духовността и разбирателството в нашия град . Няма по - добро послание за човечност от песента , а песните , изпяти от Кадрие Лятифона са песни за любов , за повече красота и щастие, те се превръщат в истински мостове към другите и различните , каза кметът инж .Хасан Азис. Той обяви , че община Кърджали ще съдейства да бъде изграден и паметник на големия писател Димитър Димов , патрон на Държавен драматично –куклен театър в Кърджали .
Специално за случая в Кърджали бе и синът на певицата световноизвестният скулптор Вежди Рашидов ,който благодари на града и неговите жители, че помнят песните на майка му и тачат паметта й.
Паметникът е дело от скулптора - монументалист проф. Крум Дамянов , изработен е от черен мрамор и бронз.
Тази година се навършват 80 години от рождението на Кадрие Лятифова и пет години от създаването на ДМДТ “Кадрие Лятифона “ . На 30 май в рамките на Седмицата на изкуствата ще има голям концерт в чест на певицата , тогава ще бъде представен и документалният филм за живота и творчеството й . Над 200 са песните , изпети от Славея на Родопите, една част се съхраняват в “Златния фонд” на БНР.