Председателят на СДС Божидар Лукарски.
Председателят на СДС Божидар Лукарски. / Павел Тенчев
"Обединението в дясното политическо пространство трябва да бъде на идейна основа, а не да бъде „про” или „анти” някого", заяви на пресконференция в Кърджали след изнесено заседание извън столицата на Изпълнителния съвет на СДС председателят на партията Божидар Лукарски.

„Когато казваш, че няма да се обединяваш с някого, защото той не казва, че е „анти” ГЕРБ, ти правиш най-голямата услуга на ГЕРБ като не се обединяваш”, коментира синият лидер. 

Според него, недопустимо е формации, които говорят за обединение около „Да, България” и ДСБ, да се определят по формулата „нито леви, нито десни”, както се определя и самата „Да, България”. За Лукарски дясното обединение трябва да се случи, но на основата на десни патриотични ценности.

„Не ми се ще определението „няма ляво, няма дясно” да отваря вратата за една бъдеща коалиция с БСП, която би докарала хипотетично Корнелия Нинова като премиер”, каза лидерът на СДС.

По думите му, място за лидиране на една формация в едно бъдещо обединение на дясното политическо пространство няма, а всичко трябва „да се случи на равни начала, без значение кой е по-голям и кой по-малък”. 

От думите на Лукарски стана ясно, че СДС дава пълна свобода на структурите си по места за коалиране за местни избори.