Той е по музика на известната рок група "Епизод" и по стихове на Патриарха на българската литература Иван Вазов
Първият в страната ученически гвардейски отряд - при Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали, посреща датата, белязана с обесването на Васил Левски с нов танц в памет и възхвала на Апостола на свободата.

Това каза ръководителят на отряда Христо Момчев. Заснет преди дни, за първи път той ще може да бъде видян след 18:00 часа на фейсбук страницата на ученическия гвардейски отряд.

БТА

"Той е по музика на известната рок група "Епизод" и по стихове на Патриарха на българската литература Иван Вазов", обясни Момчев. А защо именно за Левски? Ръководителят на гвардейците обяснява, че това е най-светлата фигура в нашата история.

Вечният спор: Кога е обесен Васил Левски – на 18 или 19 февруари?

„На него дължим идеалите, които мога да кажа, че гвардейската част и представителните младежки отряди спазват. Това са ценност, родолюбие, патриотизъм, спазване на идеали, дисциплина и много, много отговорност“, казва още Момчев.

Според него младите хора не просто осъзнават саможертвата на българските революционери. „Живеем в трудни времена и се наблюдава все по-голям интерес от страна на младите хора към българската история и към героите ѝ“, коментира той и уточнява, че в момента в България има 19 младежки гвардейски отряда, създадени по подобие на кърджалийци, което е показателно.

БТА

„Защото освен церемониалните и ритуални функции, младежите гвардейци учат за историята на своята родина. Опитваме се да ги възпитаваме в родолюбие, любов към семейството, изконни ценности. Сигурен съм, че разбират. Важното е, че знаят за личности като Левски, Ботев, Каравелов, Раковски“, обяснява Христо Момчев.

Хореографията и научаването на новия танц на състава с почти 18-годишна история отнема месец и половина и ще бъде част от репертоара на кърджалийските гвардейци. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валентина Стоева, БТА