Кърджалийски ученици обраха овациите на професорите с египетски дроби
Кърджалийски ученици обраха овациите на професорите с египетски дроби / netinfo
Двама ученици от СОУ “Петко Рачов Славейков” – Живко Георгиев от 11 клас и Мария Петкова от 9 клас получиха право да се запишат за студенти във Варненския технически университет след завършване на средното си образование. Тази изключителна покана за учениците дойде след отличното им представяне в ученическата секция на ХХХVI конференция на Съюза на математиците в България, която се проведе през пролетната ваканция в курорта “Св.св. Константин и Елена” край Варна.

В продължение на два дни млади математици от България защитаваха своите изследвания пред авторитетното жури от Института по математика и информатика при БАН. Кърджали бе представен с четири доклада на ученици от СОУ “Петко Рачов Славейков”. Техен научен ръководител е Вълчо Милчев, преподавател по математика в СОУ „П. Р. Славейков”.

Успехът на Живко и Мария втора поредна година им донесе и покана за участие в Лятната изследователска школа. Изявени ученици от България ще имат занимания под ръководството на изтъкнати математици от БАН две седмици във Варна и след това една седмица продължение в Габровския Балкан.

На ниво се представиха и другите участници от Кърджали. Те заслужиха грамоти за много добро представяне.

На тържественото закриване на ученическата секция участваха зам. министърът на МОН доц. Кирчо Атанасов и председателят на Съюза на математиците в България чл. кор. проф. Стефан Додунеков, които връчиха наградите на победителите от двете сесии – по математика и по информатика и информационни технологии.