Кърджали отбеляза 123 години от Съединението
Кърджали отбеляза 123 години от Съединението / netinfo
С общоградско честване Кърджали отбеляза  123-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Сред официалните лица на празника бяха зам.- областният управител Бойка Арабаджиева, председателят на Общински съвет Кърджали Сейфи Неджиб, директорът на ОДП- комисар Стефан Ангелов, енорийският свещенник отец Петър и районният мюфтия  Шабанали Ахмед.
Ритуалът по полагането на венци пред Паметника на Освободителите в Градската градина започна в 10.30 часа, а слово произнесе кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
„В ранната есен на 1885г. и цели 7 години след Санстефанския мирен договор България изживява един от звездните си исторически мигове. Едва ли днес в 21 век можем да си представим онова въодушевление, онази решителност и онзи възторг, за който пишат летописците. Големият урок на съединистите е, че те успяха да надмогнат собствения си егоизъм и мания за величие; успяха да обединят всички етнически и религиозни общности и да ги убедят, че тази работа трябва да си я свършим ние, защото ние искаме да живеем заедно на една земя и под едно небе. И успяха, защото за тях девизът „Съедиението прави силата” не беше просто фраза, а програма средство и цел. Той беше всъщност осъзната необходимост и истинска проява на гражданското общество, за което толкова говорим днес.”, каза в привественото си слово кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис.