Коджаманов е прав, каза Окръжен съд
Коджаманов е прав, каза Окръжен съд / netinfo

Окръжен съд – Кърджали се произнесе в полза на Областния управител на Кърджали по дело, отнасящо се до отмяна на решение на Общински съвет – Кърджали като незаконосъобразно.

Решението на съда се отнася до заповед от 30.08.2006 г. на Областен управител на област Кърджали, с която на основание чл. 32, ал. 2 от Закона за администрацията, е спряно изпълнението на Решение № 453, прието на заседание на Общински съвет Кърджали, като незаконосъобразно.

В мотивите на заповедта е посочено, че с цитираното решение ОбС е дал съгласие да се извърши замяна на недвижим имот на частна общинска собственост с недвижим имот, собственост на физическо лице. Областният управител е счел, че извършената замяна не е в интерес на общината, тъй като върху недвижимия имот на физическото лице е учредено пожизнено право на ползване.

Казусът се отнася до направеното от кмета на общината и взетото решение на общинския съвет по молба на Доротея Станчева за замяна на собствения й недвижим имот с имот, собственост на Община Кърджали, представляващ помещения на първи етаж в бивша Стоматологична поликлиника в областния център. Съдът е установил, че преди замяната имотът на физическото лице към момента на вземане на решението за замяна е бил обременен с тежест. Съгласно чл. 9 от НРПУОИ замяна може да се извърши само, ако имотът е освободен от ипотека или други тежести, учредени върху него.

Решението на Окръжен съд – Кърджали може да се обжалва пред ВАС на РБ в 14-дневен срок.

Това е единственото решение на общински съвет, спряно от областния управител инж. Ангел Коджаманов от встъпването му в длъжност до момента. Причина за действията на областния управител е, че ОбС – Кърджали е взел решение не в интерес на гражданите на общината и по този начин е нарушил наредбата за общинската собственост. В неговите правомощия е да осъществява контрол по законосъобразност на решенията на общинските съвети.