Издаването на новите паспорти закъснява с 3 месеца
Издаването на новите паспорти закъснява с 3 месеца / netinfo
С три месеца ще се забави стартът по издаването на паспортите с биометрични данни, съобщи заместник-вътрешният министър Горан Йонов. Причината е прекратяване на тръжната процедура за избиране на фирма-изпълнител, която ще издава новите паспорти.

Най-вероятно издаването на новите паспорти ще започне от март догодина, вместо от декември 2008-ма година. Причината за прекратяване на обявения търг са пропуски в административната документация, допуснати от шестте фирми-кандидати, обясни заместник-министър Йонов. Те знаят закона за обществени поръчки, наредбата за специални обществени поръчки, може би някои от техните юридически и съветници не са били достатъчно прецизни, повечето пропуски са формални, абсолютно отстраними, допълни Горан Йонов.

Всички фирми са уведомени за направените пропуски и ще бъдат допуснати до нова тръжна процедура. Тя ще бъде обявена веднага, след като изтече срокът, в който решението за прекратяване на сегашния търг, може да бъде обжалвано. По думите на заместник-вътрешния министър срокът за въвеждане на паспорти с биометрични данни е изтекъл от момента на приемането ни в Европейския съюз, но издадените по-късни паспорти ще бъдат валидни, докато изтече записаният върху тях срок.