Седмица на гората
Седмица на гората / netinfo
"Гората е живот“ – това е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017 .Тя започва от 1 до 9 април под надслов в   РДГ Кюстендил- „Биосанитарите в гората и живота в гората”.
 „Фокусът тази година е върху птиците, естествените биосанитари в гората.Ще  продължим започнатата преди 2 години инициатива да работим активно с децата и учениците от региона. Тази година основно нашата организация ще  се насочи към децата. В тази връзка са разработени професионални теми, които ще бъдат разяснени пред учениците. Там трябва да убедим младото поколение да не унищожават птиците, техните гнезда и техните люпила, защото те са помощниците, които помагат за доброто санитарно състояние на горите.Основната тема беше разписана и на национално ниво, а именно „Лесовъд за един ден”, заяви  инж.Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция на горите в Кюстендил  .
Децата , заедно с лесовъди от РДГ Кюстендил ще поставят над 400 къщички за птици.През седмица са предвидени редица инициативи с участието на деца от всички 9 общини в област Кюстендил и община Радомир. В програмата са включени  още  инициативи, които предоставят възможност на децата чрез интерактивни игри  и занимателни беседи с лесовъди да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.
Като финал на честването на 06 април от 11,00 часа ще се проведе младежки хепънинг в местност „Хисарлъка“, рисунки на открито върху пано и декориране на дървени къщички .
 
Предвидени са и масови залесявания, в които също ще участват ученици. Ще бъдат залесени основно широколистни дървета- на 4 април в ДЛС „Осогово”, на 7 април в  района на плажа покрай река Банщица. Поканени са ученици, представители на неправителствени организации
За 2016 г. са залесени общо 892 дка. на територията на РДГ Кюстендил, за 2017 г. са предвидени също толкова декари за залесяване.
По традиция Седмица на гората започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Йордан Митрев, залесителят на парк Кюстендил. Пред делото му се поклониха инж.Здравчо Тодоров, експерти  и служители на РДГ Кюстендил, областният управител Йордан татарски и служители на администрацията.

гора
netinfo