Богородичен хляб
Богородичен хляб / Дарик- Кюстендил
Ритуалът по замесване на Богородичен хляб ще бъде пресъздаден в село Раждавица днес в 11.00 часа в двора на черквата „Успение Богородично”. Ритуалът е част от културния форум „Панагия – Въздигане на хляба”.
 
„Българската традиция е наистина красива и всеки трябва да се докосне до нея. Православната вяра на българина е истинска съкровищница. На 15 август почитаме големият християнски празник Успение Богородично. За това сега ще се омесят и богородични пити. Самото действие около хляба наподобява на черковно тайнство. Ритуалът се извършва около старини черкви или места посветени на Богородица. За това сме се събрали около тази черква“, заявиха  от отдел "Култура и духовно развитие", към община Кюстендил.
 
 
Този празник се свързва с жената и нейната плодовитост, със нейното здраве и възможността да дарява живот. Житото, с което се умесват богородичните хлябове е първото прибрано от нивата. То трябва да бъде осветено преди да бъде смляно. Самото замесване става със смълчана вода. Не трябва да се говори, защото се смята, че така ще се наруши тайнството на хляба. Жените трябва да бъдат облечени празнично. Хляба се прави само от сол, вода и брашно