Връчват за 8-ми път наградите за Достъп до информация
Връчват за 8-ми път наградите за Достъп до информация / netinfo

 За осми пореден път Програма Достъп до Информация ще връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация. По този начин ПДИ отбелязва 28 септември - Международен Ден на правото да знам. Целта на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото, както и да се посочат институциите, които грубо нарушават правото на достъп до информация.

Сред номинираните за награждаване активни граждани тази година е Иван Сапунджиев от Кюстендил.  Общо 43 са номинираните институции и граждани. Те се състезават в шест категории - четири позитивни награди „Златен ключ" и две антинагради - „Катинар" и „Вързан ключ".   

  Пет общини, три басейнови дирекции, една изпълнителна агенция и една регионална инспекция по околната среда и водите са номинирани в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".   

     Номинирани за негативна награда са Община Златица, Община Разград, ДКЕВР, Столична община и президенството. За анти-наградата „Вързан ключ" (най-абсурдно/смешно решение по заявление за достъп до информация) се състезават МОСВ, Община Варна и Областна дирекция на МВР, Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси".

     В България Денят на правото да знам бе отбелязан за първи път през 2003 г.