Работна среща
Работна среща / Влади Владимиров
Незаконната сеч не е сред основните проблеми за територията на Държавно горско стопанство Кюстендил, коментира директорът инж. Тони Колев. Той отчете само 3 нарушения от началото на 2017 година и 1 акт за незначително количество незаконно добити дърва- 0, 15 куб. м. По- големият проблем е съхненето на белия бор, заразен от върховия корояд, посочи Колев.

Проблем е чувството за безнаказаност на нарушителите, дори и при влязло в сила наказателно постановление. Сумите се събират след дълго време или отпадат по давност, а в същото време нарушителите работят отново в  горските територии с  новорегистрирани фирми. Регистрираните лесовъди с частна практика допускат извършване на нарушения, не съставят актове и не изпълняват задълженията си по закон за опазване на горските територии”, коментира Тони Колев.

Среща в ДГС Кюстендил
Влади Владимиров

По инициатива на ЮЗДП Благоевград, бе организирана работна среща в залата на ТП ДГС „Кюстендил”, с дневен ред:
1.Опазване на горските територии – незаконни сечи и мерки за противопожарна безопасност.
2.Взаимодействие на ръководството на стопанството с РУ на МВР при предотвратяване и разкриване на престъпления, свързани с дейностите в горите, проблеми при комуникацията.Случаите в които се уведомяват компетентните органи.
3.Осигуряване на дърва за огрев на физически лица, по предоставените от кметовете и кметски наместници списъци, съгласно чл.111, ал.5 и ал.6 от Закона за горите.

ДГС „Кюстендил” стопанисва и контролира дейностите на горски територии от 35 832 хектара. Има  15 горски надзиратели. От 0 1.01- 30 юни са извършени 197 проверки . Проверени са 75 превозни средства, 156 дърводобивни обекта, 9 физически лица събиращи билки и гъби. За противодействие на незаконния лов са проверени 103 ловци.

Служители на стопанството дават дежурства след работно време и в празнични и почивни дни в пожароопасния сезон. Имат на разположение противопожарен автомобил „Тойота Хайлукс”, с който са предотвратени преминаването на редица пожари от земеделски  в горски територии. Направени са 650 метра нови лесокултурни прегради, поставени са 30 броя нови табели с противопожарно съдържание, отчете директорът инж. Тони Колев. С училищата от Кюстендил е организирана изложба на тема „Гората и пожарите”.
 
Дарик- Кюстендил