Съдът в Благоевград и Перник отхвърли 3 жалби на СПИНОК
Съдът в Благоевград и Перник отхвърли 3 жалби на СПИНОК / Дарик Нюз,архив

Административните съдилища в Благоевград и Перник оставиха без разглеждане 3 жалби на Сдружение СПИНОК срещу решения на Общински съвет- Кюстендил. Делата по тях са прекратени, а решенията могат да се обжалват пред ВАС.

Административен съд- Благоевград оставя без разглеждане жалбата на адвокат Ангел Ангелов срещу избора на Васил Иванов за обществен посредник. В мотивите на съда пише:
"Интерес от съдебно обжалване притежават само онези лица, по отношение на които актът нарушава техни права или законни интереси или създава задължения..... В случая за жалбоподателите не съществуват признати с нормативна разпоредба права или интереси, като с оспореното решение не се създават задължения, поради което не е налице и хипотезата по чл. 120, ал. 2 от Конституцията на Р Б."

Административен съд- Перник отхвърля 2 жалби на СПИНОК. Те са срещу решенията на Общински съвет- Кюстендил за закриване на Гимназия "Неофит Рилски" и за даване на съгласие, общината да емитира общински облигационен заем.
Част от мотивите на съда, относно жалбата срещу решението за закриване на гимназията:

".....жалбоподателя не разполага с непосредствен, пряк и личен интерес да иска отмяна на решението на общинския съвет от една страна, а от друга оспореното решение не представлява властнически акт, годен да породи съдебно оспорване по правилата и реда на АПК. С оглед на това жалбата е процесуално недопустима и същата следва да бъде оставена без разглеждане в условията на чл. 159, т. 1 и т. 4 от АПК, а образуваното административно производство да се прекрати.....".
Съдът в Перник не намира пряк интерес на СПИНОК да обжалба и решението за теглене на облигационен заем.

"........жалбоподателят следва да установи наличие на пряко и непосредствено неблагоприятно засягане на неговата правна сфера, а именно следва да установи, че обжалваният акт директно и пряко засяга, нарушава или застрашава негови съществуващи и реални права или законни интереси - нещо, което не се установи в процесния случай. Сдружението жалбоподател, представлявано от г-н А. А.***, обосновава правния си интерес само с обстоятелството, че "едно такова важно управленско решение, обвързва финансово и дългово местния суверен", а самият той е част от него. Това обстоятелство обаче не означава, че оспореното решение директно и пряко засяга, нарушава или застрашава негови съществуващи и реални права или законни интереси........".

Делата по жалби на СПИНОК се разглеждат в други съдебни райони, защото съдиите от Административен съд- Кюстендил си дават отводи по тях, на база коментари по техен адрес от адвокат Ангелов, който представлява сдружението.