Стартира 6-тия международен фестивал Сребърна пафта
Стартира 6-тия международен фестивал Сребърна пафта / архив

   От 19 часа днес в кюстендилското село Драговищица ще се проведе  предфестивален концерт, който е част от 6-тия поред Международен фолклорен фестивал „Сребърна пафта" 2010. Фестътъ е организиран от община Кюстендил, читалище „Пауталия - 2008" Кюстендил и читалище „Димитър Каляшки 1920" село Жиленци под патронажа на кмета на кюстендилска община Петър Паунов.

  Концерта е посветен на Националния празник на Белгия и в него ще вземат участие Фолклорна група „Свитата на Дамизон" от гр. Шиевр, Белгия, фолклорна група при читалище „Славчо Темкин" село Драговищица и Фолклорен танцов ансамбъл „Пауталия" при читалище „Пауталия - 2008". 

  Официалното откриване на фестивала стартира утре - 22 юли от 18. 00 часа с атрактивно дефиле от хотел „Велбъжд" по бул. „България" до площад „Велбъжд". От 18. 30 часа на Арката ще бъде даден старт на фестивалната програма. На следващия ден участниците ще посетят  Рилския манастир. Гала концерта и награждаването на съставите и ансамблите с уникалният плакет под формата на сребърната невестинска пафта по традиция ще се състои в последния фестивален ден на 24 юли в село Жиленци от 18. 00 часа.

   В 6-тото поред издание на фестивала  ще се представят Вокална група за народни песни „Авлига" при читалище „Климент Браницки" гр. Славяново, Женска вокална група „Колорит" с. Василовци, обл. Монтана, Ансамбъл за народни песни и танци при община Рендис, Атина, Ансамбъл за народни песни и танци „Граовска младост" гр. Перник, Танцов ансамбъл „Веселие" гр. Симитли, Детска фолклорна група „Мераклийче" с. Копаница, Радомирско, Фолклорна група „Свитата на Дамизон" от гр. Шиевр, Белгия. Фестивалът няма конкурсен характер. Гостите от чужбина, както и тези от България ще имат възможността да посетят културните забележителности на Кюстендил и региона.