РУСО-Кюстендил обяви старт на програмата за профилактика и рехабилитация
РУСО-Кюстендил обяви старт на програмата за профилактика и рехабилитация / Влади Владимиров, архив

В Районно управление „Социално осигуряване"-Кюстендил (РУСО) приемат документи и се издават удостоверения за профилактика и рехабилитация. Допълнителна информация може да бъде получена на тел. 55 92 62, 55 92 61, лично от служителите в стая №103 и от информационното табло на I етаж на управлението.

С изменението на Наредбата е утвърдена нова служебна бележка, която работодателите издават за удостоверяване на осигурителните права на лицата желаещи да получат помощ за профилактика и рехабилитация. Паричната помощ  се предоставя от НОИ еднократно за всяка календарна година.

Националният осигурителен институт е сключил договори с 14 юридически лица, за общо 47 изпълнители на дейността. Програмата е с продължителност до 31 декември 2012 г. и по нея НОИ плаща стойността на 10 нощувки, четири процедури на ден и храна на стойност до 5 лв. дневно.

Право на парични помощи за профилактика и рехабилитация имат лицата, осигурени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест, ако за тях са били внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, преди провеждането на профилактиката и рехабилитацията. Пенсионерите с лична пенсия за инвалидност, ако не са навършили съответната възраст за пенсиониране за осигурителен стаж и възраст, не са осигурени и срокът на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК не е изтекъл, имат също право на профилактика и рехабилитация, информират от РУСО-Кюстендил.