Първите одобрени проекти по програмата ТГС България- Македония ще станат ясни в Кюстендил
Първите одобрени проекти по програмата ТГС България- Македония ще станат ясни в Кюстендил / Дарик,архив

Първите проекти по програмата за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България - Македония ще бъдат одобрени за финансиране на 23 юни в Кюстендил, където ще се проведе третото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата, съ-председателстван от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.
Интересът към Програмата в допустимите региони - областите Благоевград и Кюстендил за територията на Република България и еквивалентните региони: Североизточен, Източен и Югоизточен за територията на Република Македония, е голям. Получени бяха 213 проекта в рамките на крайния срок по първата покана. Общият разполагаем бюджет е 7 240 469 евро.
С решение на Съвместния комитет за наблюдение от 14 април 2016 г., беше одобрен първият етап от оценката - административна оценка и допустимост на кандидатите, като 165 проектни предложения бяха допуснати до разглеждане на техническо ниво и оценени от независими български и македонски експерти.
Предстои да бъдат одобрени първите проекти, които ще стартират реалното си изпълнение и които ще допринесат със своите дейности за подобряване на околната среда, подпомагане развитието на туризма, подобряване на конкурентноспособността на трансграничния регион.
Припомняме, че общият бюджет на програмата възлиза на 19 461 687 евро, от които средствата от Европейския съюз са в размер на 16 542 434 евро (85%) и национално съфинансиране в размер на 2 919 253 евро (15 %), осигурено от двете партниращи си държави.