Посланици от 3 държави се събират в Кюстендил
Посланици от 3 държави се събират в Кюстендил / Дарик Нюз,архив

Празникът за Деня на европейското сътрудничество в Кюстендил ще бъде открит от заместник- министъра на регионалното развитие и благоустройството на Република България Деница Николова и г-жа Миелма Мехмети-Петгерсен, държавен съветник в Министерството на местното самоуправление на Република Македония. Официални гости ще бъдат техни превъзходителства посланиците на Република Македония и Република Сърбия в Република България, Благой Ханджиски и Владимир Чургус, и на Република България в Република Македония, Иван Петков, областният управител на Кюстендилска област Виктор Янев и кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Oтбелязването на Деня на европейското сътрудничество е от 13:30 до 16:15 часа пред площада на Драматичен Театър - Кюстендил. Програмата е под надслов „Общите граници ни правят по-близки", с участници от България, Република Македония и Сърбия.
Основната идея на събитието е да се представят културата и традициите на трите държави чрез представяне на традиционни народни танци и модно шоу. Най-младите участници - ученици от Кюстендил, Делчево и Сурдулица ще рисуват по време на събитието, за да създадат една обща художествена творба, която ще олицетворява европейското сътрудничество, информират от Съвместен Технически Секретариат на ИПП Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония.