Полякът Марчин Козьол  спечели 16-тия Международен конкурс Акад. Марин Големинов
Полякът Марчин Козьол спечели 16-тия Международен конкурс Акад. Марин Големинов / Иво Кирилов, Дарик радио

20- годишният Марчин Козьол от Полша спечели голямата награда от 16-тия международен конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов" в Кюстендил. Победителят получи и специалната награда на Дарик радио. Козьол учи втора година в Музикалната академия в Гданск.

"Толкова съм развълнуван от наградата, че направо нямам думи. С китара се занимавам от 14 години, като майка ми бе тази ,която ме окуражи да се занимавам с музика. Според мен човек не трябва да копира известните китаристи, а да си създаде свой стил. Смятам китарата да стане моя професия, защото това е нещото в което аз съм добър", заяви за Дарик победителят Марчин Козьол.

Той получи още картина на Иван Пенев, парична награда грамота и много предметни награди.

Още една специална награда даде Дарик радио-Кюстендил тя бе за Одеския китарен квартет, който спечели в групата за Музикални училища.

Димо Дингозов и Георги Колешански от кюстендилската музикална школа се класираха на 3-то място в първа група, а Моника Георгиева се нареди на второ място във втора група.

Отличените в различните възрастови групи бяха наградени от председателят на международното жури проф. Панайот Панайотов и зам.- кмета на Община Кюстендил Виктор Янев.

Художественият директор на конкурса Иван Андонов благодари на всички участници и гости на фестивала.