П. Паунов: Да сложим край на домове като тези в Г. Козница и Могилино
П. Паунов: Да сложим край на домове като тези в Г. Козница и Могилино / netinfo

Пред погледа на няколко от децата от Дома за деца с умствена изостаналост в Горна Козница бе направена първа копка на Център за настаняване от семеен тип. Ще бъдат построени 2 къщички в кв. "Герена" в Кюстендил, където ще живеят деца, за които не са намерени приемни родители или осиновители.

Сред гостите на ритуала бе н. пр. посланикът на Република Ирландия- Джефри Кийтинг. Заедно с кметът Петър Паунов, първата копка направиха изп. директор на фондация "Сийдер"- Марко Съливан, директорът на Дома в Горна Козница- Маргарита Пармакова, областният управител Любомир Дермански, председателят на Общинския съвет- Любомир Стоилков.

 

"Правим първа крачка към това да сложим край на домове, като тези в Горна Козница и Могилино. Места, които трябва да останат в историята. Да покажем на тези деца, че ги обичаме, когато излязат от този зандан да се почувстват действително щастливи. Дечица, които обществото изтикваше в задния ъгъл", заяви кметът Паунов.

"Благодаря на кмета и неговия екип. Кюстендил има удоволствието да направи сериозна промяна в живота на тези деца. Те вече няма да живеят в една огромна къща, в която са настанени 58 души, а ще живеят в къща за 4- ма и ще осъществят своето право да живеят в къщи от семеен тип", коментира изп. директор на фондация "Сийдър" Марко Съливан. Той определи като "невероятна жена" директора на Дома в Горна Козница Маргарита Пармакова.

"Сбъдва се една наша мечта. Благодаря! Тези деца са част от нас. Те заслужават вашата любов и това място, което им давате", каза Пармакова.