/ iStock
Районният съд в  Кюстендил остави в ареста мароканец, преминавал незаконно границата на България. 

Той е привлечен от прокуратурата в качеството му на обвиняем за това, че на 28 февруари, в землището на село Гюешево, на около 50 м от 96-та гранична пирамида, обозначаваща линията на държавната граница с Република Северна Македония, е излязъл през границата на страната ни без разрешение на надлежните органи на властта, съобщиха от съда.

За състава на престъплението е предвидено наказание "лишаване от свобода" от три до шест години и глоба от 1000 – 5000 лв., уточниха от съда.

Оттам допълниха, че към момента на задържането мъжът не е имал документи за самоличност в себе си. Той е установен след предаването му от полицейските
служители в Република Северна Македония, след като е преминал от България на територията на Република Северна Македония по нерегламентиран начин.

В разпита си е заявил, че е пребивавал като бежанец в два центъра в България, след което го е напуснал и се е придвижил до Германия, откъдето е върнат в България и след това отново е направил опит да премине незаконно българската държавна граница, като е целял да стигне в Италия.

Мъжът няма постоянен адрес на територията на страната, няма месторабота, не владее български език, а според съда има реална опасност от укриване или извършване на престъпление.

Определението на съда подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Елица Иванова/БТА