Одит хваща измама с гориво в Спортното училище и 5- то ОУ?
Одит хваща измама с гориво в Спортното училище и 5- то ОУ? / Дарик Кюстендил

Одитори записаха в доклада си "идентификатор измама" след годишна проверка в две училища ползващи една сграда. Това са Спортното училище "Васил Левски" и Пето ОУ "Христо Ботев" в Кюстендил. Документите са предадени на прокуратурата от Община Кюстендил. Проверката е извършена съгласно закона за вътрешния одит в публичния сектор, по утвърден от кмета на община Кюстендил годишен план.

"Тя е с финансова контролна задача да установи спазва ли се принципа за управление на бюджетните средства, в това число и отчитането на дизеловото гориво, и е за периода от 1- ви януари 2008 година до 31. 12.2010 -та година", каза заместник-кметът по хуманитарните дейности Виктор Янев. 

"Идентификатор измама" е белег, при който е налице неправомерно и некоректно подадени факти и документи, допълни Янев. На въпрос дали се касае за надписване на дизелово гориво, Янев обясни, че отговора ще даде компетентния орган- Районна прокуратура.

Няколко души са изпълнявали длъжността директор в този период в Спортното училище- Любомир Анчев, Илияна Шопова, Мария Маринова и Валентина Райчева, а Основно училище "Христо Ботев " се ръководи от Искра Владимирова.

Одитът е рутинна проверка, която се прави всяка година. Подобна в момента върви в няколко детски градини и училища,  както и в сферата на социалното осигуряване, обясни Виктор Янев.

Документите са предадени на Районна прокуратура-Кюстендил. Случаят е разпределен на прокурора Крум Крумов, потвърди и говорителят на РП- Кюстендил- Галина Димитрова. Срокът за приключване на преписката е едномесечен.