Общинари и затворници с най- много дела в Административен съд- Кюстендил
Общинари и затворници с най- много дела в Административен съд- Кюстендил / Дарик Кюстендил, архив

 85 % от заведените дела през 2010 година в Административен съд- Кюстендил се приключили. От общо 922 дела с произнасяне на присъда са завършили 844. Това съобщи председателят на  съда Галина Стойчева. В тримесечен срок са приключили 629 дела.

"За работата на един съд може да се прецени по ефективността , качеството и бързината. Аз мога да кажа, че ние сме се справили много добре. Удовлетворени сме и от започналият строеж на новата ни сграда през миналата година", заяви Стойчева. Според нея за работата им  е показателно, и че 80 % от обжалваните дела пред Върховният административен съд са потвърдени.

Най- много дела през миналата година са водени срещу актове на Закона за устройство на територии е Закона за кадастъра. Следват делата по Кодекса за социално осигуряване.

Сред по- интересните дела са били тези срещу наредбата на община Кюстендил за тоталната забрана за тютюнопушенето, както и срещу ограничаване на работното време на заведенията  и осигуряването на линейка и полицейски автомобил пред тях.

Около 20 дела са водени и за споровете между кмета на община Бобов дол и Общинския съвет. Приблизително толкова са и делата гледани по жалби на затворници от Бобов дол срещу условията в затвора.