Зам. - кметът Радмила Рангелова
Зам. - кметът Радмила Рангелова / Влади Владимиров
Община Кюстендил спечели проект на стойност 2 218 150 лв. по ОП “Региони в растеж”  и предстои да подпише договор за изпълнение на проект "Дългосрочна грижа и достоен живот за хората с увреждания в Община Кюстендил". Той е по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ- „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания".

Проектът предвижда изграждане на три Центъра за грижа за лица с умствена изостаналост с капацитет по 15 места в село Вратца и един Дневен Център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства с капацитет 40 места, където ще се предоставят услуги за социално включване, рехабилитация, здравни грижи и психо-социална подкрепа.

“Съгласно Планът за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа Община Кюстендил се задължава да закрие Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост, с. Преколница. Настанените там потребители, 44- ма към момента следва да бъдат преместени в определените за разкриване три нови услуги в с. Вратца”, каза за Дарик зам.- кметът "Социални услуги, програми и проекти" Радмила Рангелова.

Заместник- кметът коментира, че заплащането на работещите в тези центрове за социални услуги, които се определят от държавата, не отговарят на услугата, която се предоставя. “Има липса на мотивация за започване на работа в тези институции, а работещите там трябва да имат освен необходимата квалификация и сърце, и душа. Ние ще държим персонала от Дома в Преколница да участва в предоставянето на новите услуги”, заяви Радмила Рангелова, в отговор на въпрос на Дарик.

Комплексът за социални услуги на Община Кюстендил се грижи за над 1 200 души, като има и чакащи. Например, за услугата- Личен асистент, в нея влизат 141 души, а чакащите са над 300!
 
 
 
 
Дарик- Кюстендил