Община Дупница няма да увеличава данък сгради и такса смет
Община Дупница няма да увеличава данък сгради и такса смет / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив
Олга Китанова за данък сгради и такса смет в Дупница
76708
Олга Китанова за данък сгради и такса смет в Дупница
  • Олга Китанова за данък сгради и такса смет в Дупница

Данък сгради и такса смет в община Дупница няма да бъдат увеличавани през 2015 година. Уверението е на зам.- кметът по икономическите дейности Олга Китанова. Данъците не са променяни от 5 години. Такива ще останат и през следващата година, въпреки глобите налагани на община Дупница, заради липса на депо. Санкцията е около 500 000 лв., тя също остава непроменена.
Междувременно община Дупница е в преговори с фирмата по сметосъбиране и сметоизвозване, която работи на територията на общината за намаляване на разходите. Причината е, че последните две години големи частни фирми са сключили индивидуални договори за сметосъбиране и сметоизвозване.
„Това е в техните права", обясни Олга Китанова.Това обаче означава, че обема на работа на фирмата намалява. Не по малко от 20 са фирмите, които са сключили индивидуални договори. Тези обекти отпадат от графика и ангажимента на фирмата по сметосъбиране и сметоизвозване, което налага да се изготви нов план, като се очаква разходите да намалеят с 10%. Средно месечно се плащат 60 000 лв. на фирмата. Община Дупница има сключен договор за 5 години.