Образование, социални дейности и туризъм са основни акценти в работата на община Кюстендил
Образование, социални дейности и туризъм са основни акценти в работата на община Кюстендил / Дима Кирилова,Дарик радио

Основен акцент в работата на общинска администрация Кюстендил и през тази година ще остане образованието, социалните дейности, подпомагането на социално затруднените хора, икономическите приоритети и туризма, обобщи по време на общественото обсъждане на проекта за бюджет за 2016 година кмета Петър Паунов.
30 551 000 лв са предвидените разходи в проекто - бюджета на община Кюстендил за 2016 г. Предвидените собствени приходи са в рамките на 13 026 000 лв.Проекто-бюджета в частта на собствените приходи е направен на базата на прогноза за реализираните приходи към 31.12.2015 г., анализ на събираемостта и е съобразен с изменения в законодателството. В проекто-бюджета за 2016 г. се предвижда увеличение в сравнение със началния план за 2015 година с 828 хил.лв. Увеличението в постъпленията от данъчни приходи при непроменени размери на ставките на местните данъци от 2008 г. до момента, се дължи главно на предприети сериозни мерки от страна на общинска администрация за повишаване на събираемостта на местните данъци.Предвидени средства за капиталови разходи са 1 904 803 лв.
„Сухата цифра е ясно какво говори,6% увеличение на бюджета, по- важното е обаче как ще бъде изпълнено.Основен акцент освен образование и социални дейности тази година ще бъде и туризма. Това ще се отрази и в новото щатно разписание, което ще предложим на Общински съвет за одобрение.Вероятно ще създадем самостоятелно звено, което ще работи в областта на туризма, защото вече са близо 10 обектите, които трябва да бъдат стопанисвани и синхронизирани като съвместна работа, като атракциони и възможности за посещение.Звеното ще е полезно и във взаимодействието с частния бизнес. Самият факт, че заявките за минерална вода се увеличават непрекъснато, за нас е положителен сигнал", коментира Петър Паунов.
Основна част от планираните капиталови разходи са свързани с осигуряване на енергийна ефективност на част от звената към община Кюстендил. Едното от звената на ОДЗ „Мечта" трябва да бъде санирано, както и да бъде довършено санирането на ПМГ, ще продължи и работата по ХГ „Вл.Димитров- Майстора" с новите програми на ЕС. Сред акцентите е и довършване на ниското тяло на бившия партиен дом и благоустрояване на централната градска част, свързана с него,както и реализацията на приватизационните сделки, след дадената санкция от страна и на Общинския съвет.