Областната комисия по заетост определи 26 работодатели, които ще получат безвъзмездно финансиране по схема „Обучения и заетост“
Областната комисия по заетост определи 26 работодатели, които ще получат безвъзмездно финансиране по схема „Обучения и заетост“ / Областна управа- Кюстендил
Областна администрация Кюстендил е на предпоследното място в класацията на Програма Достъп до Информация, която изготви Рейтинг на активна прозрачност на областните администрации. Последното място е за Областна администрация София. Най- прозрачна е работата на областните администрации в Бургас, Добрич и Благоевград.

Община Кочериново е най- напред от общините в област Кюстендил в Рейтинга на активна прозрачност на органите за местно самоуправление класацията на Програма Достъп до Информация.  На една от последните позиции в страната е община Дупница, 256- то място от общо 265 общини. Община Кюстендил е на 106- та позиция, като преди нея са Бобов дол- 84 място и Невестино- 103 място. Сапарева баня е на 193- та позиция, а Бобошево на 138- ма.

При Рейтинга на териториалните органи в системата на изпълнителната власт, най- добре позиционирана е Регионалната здравна инспекция в Кюстендил, която заема 22- ро място. Първенци по прозрачност на работата си са от Басейнова дирекция- Пловдив, следвани от РИОСВ- Благоевград. В дъното на таблицата са РУО- Кюстендил и РДГ- Кюстендил.
В периода 7 февруари – 31 март 2017,  Програма Достъп до Информация прегледа и оцени 566 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на власт.
 
В рамките на проучването бяха подадени 566 електронни заявления с искане за предоставяне на списъка на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет за сферата на дейност на съответната администрация, както и форматите, в които е достъпна. Изготвянето и публикуването на този списък бе създадено като задължение с измененията в ЗДОИ (чл. 15а) от края на 2015.
Резултатите от проучването са достъпни на страницата на ПДИ: http://www.aip-bg.org/surveys/2017_година/104835/.
 Целта на проучването бе да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. За пръв път бе отчитано дали страниците са съобразени с нуждите на хората със зрителни затруднения и дали имат текстова версия.
Нивото на прозрачност тази година бе оценявано с точки по 118 (139 за общините) индикатора, като възможният максимум е 99,2 (111,7 за общините).
На 14 март 2017 ПДИ изпрати предварително резултатите на всяка от проучените институции за обратна връзка и отрази постъпилите коментари в рейтинга.
Въз основа на индикаторите за изпълнението на задълженията за активно публикуване на информация, системата на проучването генерира различни рейтинги.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook https://www.facebook.com/www.dariknews.bg/. Там очакваме и вашите коментари.
 
Дарик- Кюстендил