Няма да има нови избори за Общински съвет в Дупница, а пренареждане
Няма да има нови избори за Общински съвет в Дупница, а пренареждане / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Изборите за ОС- Дупница няма да бъдат касирани, местният парламент ще бъде пренареден. Това следва от решението на Върховен административен съд. Едно е сигурно Иван Танев, който беше кандидат за независим общински съветник влиза в Общинския съвет.
Върховен Административен съд отмени решението Административен съд- Кюстендил и решението на Общинската избирателна комисия- Дупница, с което се определят мандатите в ОС. Съдът връща книжата на ОИК за обявяване на действителните резултати от избора на общински съветници.
"Настоящият съдебен състав не споделя втория от изводите на административния съд и намира, че обжалваното съдебно решение е валидно и допустимо ,но неправилно ,предвид наличието в случая на хипотезата на чл. 459,ал.10,изр.2,предл. 2 от ИК.При правилно установена фактическа обстановка и с оглед кредитираното заключение на трите вещи лица по съдебно-математическата експертиза,съдът не е съобразил,че след като е установил резултат, различен от отразения в протокола на общинската избирателна комисия - поради грешка в пресмятането, е следвало не да обяви изцяло избора за недействителен,както е сторил,а да отмени решението на ОИК и да върне книжата на общинската избирателна комисия за обявяване на действителните резултати.
Този извод следва от законосъобразния извод на съда за безспорно доказаното по делото неправилно отчитане на изборния резултат, довело до разлика в разпределението на мандатите, но при неправилно преценка за липса на възможност да се определи вярно крайния резултат от вота на избирателите.Иначе казано, Върховният административен съд счита, че допуснатото в 14-те СИК нарушение се отразява на крайния изборен резултат, обявен от ОИК-Дупница с процесното решение,но че резултатът от това нарушение съдът неправилно е преценил като основание, обуславящо обявяването за изцяло недействителен на избора по него", пише в част от мотивите на ВАС.