Леко напрежение и Асоциацията по ВиК-Кюстендил прие Мастер плана
Леко напрежение и Асоциацията по ВиК-Кюстендил прие Мастер плана / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

По настояване на представителя на община Кюстендил, зам.-кметът Надя Каратова и решение на ОС от вчера бе гласувана корекция в Регионалния генерален план за обособената територия на „Кюстендилска вода" ЕООД-Кюстендил.

Това стана по време на общо събрание на Асоциацията по ВиК-Кюстендил. То бе открито от областният управител Иван Каракашки, който обяви, че заседанието има кворум и може да приема решения, защото присъстват 384 от акционерите. Той, като представител на държавата гласува с 35%, община Кюстендил с 46,86%, присъстваха и кметът на Трекляно Радко Петрунов с 0,32% и зам.-кметът на община Невестино Йордан Глогов с 1,64%.


Община Кюстендил настоя в плана да се запише пълната сума на подписания договор за Интегрирания воден цикъл на града и селата Жиленци, Слокощица и Лозно, в размер на 87 807 247,20 лв.

„По този проект все още сме на първия етап - техническо проектиране. Като все още не са разплащани никакви суми и това ще се случва през следващия програмен период. Настояваме сумата да я има в плана в пълния размер, за да се провокира проблем на по-късен етап", коментира зам.-кметът Надя Каратова. Първоначално в плана, експертите бяха записали- под 70 млн. лв.

Областният управител припомни, че генералния план вече бе одобрен на Областен съвет за регионално развитие. Общините Дупница и Сапарева баня имат собствени ВиК дружества и генерални планове, които вече са приети. На няколко пъти Каракашки влезе в пререкание с Каратова, по повод въпросите, които зам.- кметът задаваше.


Планът за територията обслужвана от „Кюстендилска вода" представи доц. Галя Бърдарска от консорциума, който го е изработил. Той е за период от 25 години, от 2014-2038 г.

Европейският съюз изисква всички страни- членки да имат Регионални генерални планове в сектора. Те са условие и за финансиране на проекти през следващия програмен период 2014-2020 година. Плановете са за агломерации с над 2000 жители. На по-късен етап ще се попълват и специални формуляри, изисквани от Европейската комисия. За България се предвижда едно пилотно ВиК дружество, от което ще се учат след това всички останали, коментира доц. Бърдарска.

Днес бяха представени допълнителни инвестиционни мерки за водоснабдяването на община Бобов дол, които са на обща стойност от близо 18 млн. лв. В плана се фиксират и 5 населени места, които не се обслужват от „Кюстендилска вода", но са с население от над 50 жители и ще могат да се търсят евросредства и за тях. Това са селата Скрино, Фролош, Цървище, Илия и Мърводол. Има и още 26 села с население под 50 жители, които не се обслужват от „Кюстендилска вода", но не могат да се включат в генералния план.

Регионалният генерален план предвижда за целия период (2014- 2038) инвестиционен ресурс от около 300 млн. лв. Като само за програмния период 2014-2020 г., той е в размер на 136 296 000 лв. За инвестиции в малки населени места, от 50 до 2000 жители са изчислени като инвестиционен ресурс близо 72 млн. лв.

„С пожелание да направите добри проекти и да може да си ги защитите, за да усвоите тези пари или поне голяма част от тях. Може само 20% да усвоите, но ако са 50%, Бога ми, ще е много добре", заяви доц. Бърдарска.