Кюстендилската болница съкращава 19 души персонал, заради увеличението на минималната работна заплата
Кюстендилската болница съкращава 19 души персонал, заради увеличението на минималната работна заплата / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

19 души от административно- стопанския персонал на кюстендилската болница ще бъдат съкратени от 1- ви януари 2016 г. Те вече са получили своите предизвестия. Не се съкращават лекари и друг медицински персонал. В МБАЛ "Д- р Никола Василиев" работят около 450 души, от които над 40 са в администрацията и стопанската дейност.
"Много е неприятно. Съжалявам, в личен план за тези хора, но съм принуден да го направя.Предстои ни финансов пробив, след вдигането на минималната работна заплата от началото на 2016 година. Основната ни цел е да осигурим всичко необходимо за пациентите. През последните 7 години, цените на клиничните пътеки не са променяни, като за някои от тях дори са намалявани през последните 3 години", коментира директорът на МБАЛ "Д- Р Никола Василиев" д- р Александър Величков. По негови думи, болницата е в добро финансово състояние към момента, без задължения за заплати или към доставчици на услуги. Прави се оптимизиране на дейността, с цел намаляване на разходите през следващата година.
"Ако не направим тези съкращения, ще влезем в неблагоприятна обстановка", допълни д- р Величков.
През първите 11 месеца на тази година, обслужените пациенти са с около 50 повече в сравнение със същия период на 2014 г. Като цяло обаче броят на пациентите е постоянна величина през последните 15 години, плюс- минус 1- 2%.