Кюстендилската болница е готова да предлага инвазивна кардиология, но я спират правила на НЗОК
Кюстендилската болница е готова да предлага инвазивна кардиология, но я спират правила на НЗОК / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Кюстендилската болница разполага с оборудвана с ангиограф и преминала всички изпитания зала за извършване на дейността инвазивна кардиология.
"Инвестицията по отношение на строително- ремонтна дейност на ангиографската зала е в напълно завършен вид. Залата е готова, доставена е медицинската апаратурата. Минаха контролните изпитания, всичко е наред", каза в интервю за Дарик изпълнителният директор на МБАЛ "Д- р Никола Василиев" д- р Александър Величков.
Лекарите, които ще извършват дейността са външни хора за Кюстендил, със съответен лиценз и квалификация. Те обаче ще дойдат да работят само, когато започне дейността. Подготвя се и среден медицински персонал.
Ангиографската зала обаче не може да започне своята работа.
"Дейността не е започнала, защото в края на миналата година се взе решение от НЗОК, да не се сключват договори за нови дейности през 2015 година при наличие на разрешително от МЗ издадено през настоящата година и по тази причина има забавяне. Аз се надявам, тъй като сме напълно готови, в някакво обозримо бъдеще да ни се разреши да извършваме тази дейност, след сключване договор с НЗОК. Наистина касата е в дефицит на средства и не сключва договори по нови дейности", коментира д- р Величков.