Кюстендил домакин за 5-ти път на фестивала за фолклор Сребърна пафта
Кюстендил домакин за 5-ти път на фестивала за фолклор Сребърна пафта / netinfo

    За 5-та поредна година Кюстендил ще бъде домакин на международният фолклорен фестивал "Сребърна пафта". Фестивалът ще се проведе от 23 до 25 юли.
  

   Официалното откриване е на 23 юли на площад "Велбъжд". На 24 юли участниците ще представят красотата и магията на фолклора от своя регион в Бобов дол, а гала концертите ще бъдат на 25 юли в село Жиленци. Официалното откриване ще бъде придружено с дефиле на чуждестранните и българските състави по бул. "България".

  Тази година в "Сребърна пафта", която се организира от читалищата "Пауталия" Кюстендил и "Димитър Каляшки" село Жиленци с подкрепата на община Кюстендил участие ще вземат ансамбли от Беларус, Турция, Гърция и Чехия, както и самодейци от цялата страна, сред които ансамбъл "Гайтан" от село Първомай, Петричко, ансамбъл "Зора" при читалище "Зора" Дупница, ансамбъл "Маджери" от село Бегунци, община Карлово, танцов състав при културно- просветно дружество на каракачаните Самоков, дамски хор за обработен и изворен фолклор при читалище "Пробуда" Ивайловград.

  Фестът няма конкурсен характер, неговата цел е даде поле за изява на състави от страната и чужбина да покажат спецификата и богатството на своя фолклор.