Искам да остана в Кюстендил, каза доброволката Александра на първата си изложба
Искам да остана в Кюстендил, каза доброволката Александра на първата си изложба / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

19 картини показва в коридорите на читалище "Братство" Александра Дунимаглоска от Република Македония, в първата си самостоятелна изложба. Десетки приятели и ценители на изкуството уважиха автора. От родния й Прилеп, пристигнаха и родителите на Александра. Тя е в Кюстендил от 1- ви октомври 2012 година, когато започна едногодишния й стаж като доброволец. На откриването бяха и нейните учители: по български език- г- жа Салмова и по китара- г- н Кирилов.
Композиторът Николай Добринов акомпанира на пиано по време на изложбата, а младата авторка бе поздравена от художника Иван Пенев, който отличи като много добри двете графики в изложбата.

Искам да остана в Кюстендил, каза доброволката Александра на първата си изложба
netinfo

"Нашата доброволка Александра Дунимаглоска е от 11 месеца в града, по програмата Младежта в действие и работи по Европейската доброволческа служба. Опитахме се да предадем традициите на българския народ, да се запознаем с тези на македонския и установихме, че те са изключително близки. Читалище "Братство" бе добър пример за мултикултурен диалог, за сближаване на народите, на нациите, за позитивното отношение едни към други. Не случайно, наскоро в нашия град се проведе среща на правителствата на двете държави. Александра е завършила икономика, но има хоби към изкуството и културата изобщо, и не случайно бе одобрена за нашия проект. Представяме Ви една много интересна изложба, която показва, както нейният талант, така и вижданията й за света, хората около нас и това, което ни заобикаля", каза при откриването председателят на читалището Иван Андонов.
Преподавателят по български език и литература Анета Салмова сподели, че за нея е било предизвикателство да обучава Александра, и а е приела като своя дъщеря.
"Започнахме от това- каква е разликата между нашия и майчиния й език. Александра много добре се справя писмено с българския език, говоримо и е трудно, но се справя добре. Тя чете "Железния светилник" на Димитър Талев, който е роден в Прилеп, и тя знае къде е къщата му, сега купена от други хора. Говорили сме за празниците, отбелязването им тук и в Македония. Скъпи родители имате прекрасно дете, много добро и ако остане в България като кюстендилска снаха ще ви е много трудно, защото зная, че сина ви е в Америка, но аз съм и го пожелала", каза Салмова.

Искам да остана в Кюстендил, каза доброволката Александра на първата си изложба
netinfo

"Мотивирана съм от всекидневния живот. Обичам слънцето, птиците и се надявам да Ви хареса. Рисувах тези картини от началото на моето идване в читалище "Братство". Това е моята първа самостоятелна изложба. Ходила съм по много пленери, истинското ми хоби е скулптурата. Кюстендил е прекрасен град и има какво да се рисува. Градът на Владимир Димитров Майстора, очарована съм. На 1 октомври ми изтича програмата. Не искам да си ходя за Македония, искрено", каза Александра Дунимаглоска.