Художничка от Шумен си търси картини в Дупница. Готова е да сигнализира прокуратурата
Художничка от Шумен си търси картини в Дупница. Готова е да сигнализира прокуратурата / netinfo

Художничка от Шумен е готова да подаде сигнал в прокуратурата срещу община Дупница и останалите организатори на студентска изложба „Свят и цвят", ако не получи картините си, с които е участвала през 2008 година. Галина Петкова е първият победител в изложбата през 2007 г., като студетнка в Шуменския университет. Участва и във второто издание на конкурса за картини рисувани с водни техники- малък формат. Като организатори художничката описва- община Дупница, галерия "Околийска къща" и Висшия педагогически колеж.

"Изпратила съм картините на 8 април 2008 г. По договор те трябваше да ми ги върнат до 3 месеца, а сега сме август 2009 година. Това е абсолютна подигравка и кражба. Дори, когато спечелих наградата 2007- ма никой не ми се обади да каже, че печеля, но все пак ми изплатиха паричната награда от 150 лв.", заяви пред Дарик Галина Петкова. Тя допълни, че многократно е писала по електронната поща на Андрей Севдин, доц. Мария Евтимова, търсила ги е по телефона, разговаряла е с ръководещите отдел "Култура" в общината, но без резултат.

Всички картини, както и електронния каталог са изпратени в университетите на художниците" - това обясни уредникът на галерията в Дупница, Андрей Севдин. Като причина за продължителното забавяне той посочи напускането му и смяната на общинското ръководство. Андрей Севдин напусна галерията през юни 2008 г. и се върна на работа през март тази година.

Уредникът обясни, че на наградените са изпратени бои, а не парични награди. Такива със задна дата те ще получат на третата национална студентска изложба „Свят и цвят"- 2010 г., независимо дали ще участват или не. Севдин обясни още, че наградените картини остават за фонда на галерията, а останалите се връщат. Тях художниците могат да си ги потърсят в университетите където учат. Там са изпратени и извинителни писма за закъснението. Младите художници ще получат и благодарствени писма, както и диплом за участието си в изложбата.

Андрей Севдин съобщи, че на последната изложба- базар наградените картини са показани пред дупничани.