Хиляди в общност „Ние подкрепяме Анна Витанова. Министър Бъчварова видя в статусите на полицайката- прекалена агресивност
Хиляди в общност „Ние подкрепяме Анна Витанова. Министър Бъчварова видя в статусите на полицайката- прекалена агресивност / netinfo

Над 12 000 души харесват общност в социалната мрежа Фейсбук- „Ние подкрепяме Анна Витанова". Полицайката от Кюстендил е обект на дисциплинарна проверка, за възможни расистки изказвания, след нейни постове в социалната мрежа, след събитията в Орландовци.
Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, заяви пред btv днес, че вижда в статусите на Витанова: "Прекалена агресивност и липса на етническа толерантност". Тя уточни, че очаква констатациите от проверката до 1 месец.
На страницата- „Ние подкрепяме Анна Витанова" е публикувано Отворено писмо до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, подписано от Иван Матев. В него се казва, цитирам със съкращения:
„Г-жо Министър, с цялото ми уважение и респект, искам да започна с въпрос към Вас, въпрос на който по-скоро би било хубаво, не на нас, а сама на себе си, със своя вътрешен глас да си отговорите:
Г-жо Министър, чии министър сте Вие - български, на полицаите, на "този отгоре" или на ромите?
За Анна Витанова:
Често, много от нас хулят полицаите, че бездействат, сякаш ръцете им са "вързани". И много "мъже" са така... а една млада жена, полицайка, си пожела да и "развържат" ръцете, пожела да работи, да действа! Ще я уволняваме ли? Това ли ще и е наградата?! Да я "разпнем" ли???
.........Тази млада жена дръзна да каже това, което други не смеят!
..........От тук нататък следват много въпроси:
Кой подпали Катуница, Гърмен, "Орландовци", Нови Хан, Игнатово... (дълъг е списъкът), Анна Витанова ли?
Трябва ли тя да е изкупителна жертва? Ще реши ли това проблема? Ще спре ли това кражбите, изнасилванията, побоищата, ненавистта, безчинствата, ще потуши ли пожара или ще нагнети още повече напрежението?
Госпожо Бъчварова, призоваваме Ви да вземете правилното решение!
Покажете, че сте част от българския народ, български министър, министър на честните български полицаи!
Не правете "курбан" една млада жена, която не е крала, изнасилвала и убивала, а просто е изразила мнение, тя не е виновна за ромските безчинства!
Анна Витанова е не само Ваша служителка, но преди всичко - българка, служеща на България, не я предавайте!
Постъпете човешки и благородно и ще ви обичаме и уважаваме, ще се гордеем с Вас!............".