Празник на храм Св. Мина
Празник на храм Св. Мина / Влади Владимиров
Православните християни от Кюстендил и региона ще запалят свещ и ще се помолят за здраве в най- голямата черква в Кюстендил- Св. Мина. Архиерейският наместник, отец Генади Генадиев ще отслужи тържествената литургия в храма.
Смята се , че Великомъченик Мина е покровител на болните и помага да се намерят изгубени вещи. До черквата в Кюстендил има старо аязмо с лековита вода. Възрастните казват, че тя цери главоболие и проблеми с очите. В двора на храма ще приготвят и курбан за 500 човека, който ще бъде раздаден на миряните, в 12 ч.

Черквата „Св. Мина” е построена е през 1934 г. в съседство със старата възрожденска църква "Свети Мина" от 1859 година, по проект на архитект Антон Торньов. През 1923 г. църковното настоятелство на старата църква "Свети Мина" взема решение да бъде построен нов храм. Проекта на софийският архитект Антон Торньов печели първа награда на обявения конкурс. Основите на новия храм са положени на 20.06.1926 г. По своята архитектура той е умален образец на църквата "Свети Александър Невски" в София. Окончателното приемане на обекта става на 12.07.1933 г. Освещаването на храма е извършено на 04.11.1934 г. от софийския митрополит Стефан.

Църквата носи името на Свети Мина Котуански (Фригийски) - християнски светец. Той е египетски воин, служил в град Котуан (Фригия). По времето на императорите Диоклетиан (284-305) и Максимиан (285-305), след тежки мъчения е обезглавен през 300 или 304 г. В Карм Абу Мена, на запад от Александрия) е построена гробница и базилика, които по-късно са разрушени от арабите.

Днес имен ден празнуват всички носещи имената Мина, Виктор, Виктория.
 
 
 
Дарик- Кюстендил